maandag 28 januari 2008

Schoon, schoner,schoonst!

Sinds eind vorige week rook ik elke keer als ik de keuken in kwam een aangebrand luchtje. En dan ook nog eens niet zo'n klein beetje aangebrand luchtje, maar zo'n geur die je ruikt als je je gourmetset nog een uur te lang aan hebt staan en dat alles dan zwart aangebakken is. En echt ik weet niet waar het vandaan is gekomen van de week. Mijn eerste verdachte was de oven. Wij hebben in onze keuken een losstaande oven. Toen wij ons huis kochten waren er nog twee openingen in de keuken. Een opening waar de koelkast moest komen en 1 waar het fornuis zou horen te staan. De makelaar die ons huis verkocht vertelde ons toen dat het fornuis nog door hen geplaatst zou gaan worden en dat dat bij de koopprijs van het huis hoorde en dus geen extra kosten voor ons zou meebrengen. Op mijn vraag wat voor fornuis er dan in zou komen, vertelde hij dat dat helemaal goed zou komen hoor. Het zou een roestvrij stalen look hebben en natuurlijk het nieuwe selfcleaning systeem erop. Ik weet nog dat ik toen al dacht, hoe kan een oven nou een self cleaning systeem hebben? Hoe moet zo'n apparaat zich nou in godsnaam zelf schoon kunnen maken? Zou we heeeeeeel erg knap zijn van hem als er ineens vol automatisch een spons door heen zou gaan niet waar? Natuurlijk was ik allang blij, want elk apparaat in de keuken dat zichzelf schoonmaakt, is bij mij welkom niet waar? Laten we vooral maar niet protesteren. En eenmaal bij de oplevering stond het fornuis op zijn plek in de keuken en er op zag ik inderdaad een knopje en een lampje met iets van clean erbij. In het rood stond er zelfs, self cleaning oven op. Dat beloofde heel wat, dacht ik bij mezelf. De makelaar kwam toen nog naar me toen ik het fornuis stond te bekijken en zei toen nog "Mooi he?", alsof hij mijn gedachten kon lezen. Dat kon hij niet, want ik stond me alleen maar af te vragen hoe dat autoclean dan in hemelsnaam zou moeten werken.... Maarja, het zou misschien "te" blond zijn om dat aan hem te vragen? En wellicht wist hij het zelf ook helemaal niet. Hij was immers makelaar, geen fornuisverkoper toch?

Photobucket

Even voor de duidelijkheid, dit is ons "dashboard" van het fornuis. En zoals je ziet niet 1 keer, maar wel drie keer clean er op. Nou wonen wij hier nu ruim 2,5 jaar en ik heb het auto-clean knopje alleen nog maar bekeken en steeds niet gebruikt. Iets wat te mooi is om waar te zijn, is vaak ook gewoon iets om waar te zijn. Heb nog steeds mijn eigen auto-clean systeem gebruikt om de oven schoon te krijgen, hi hi hi. Maar ja die irritante geur die spontaan de keuken in was gekomen, was misschien wel een goede aanleiding om een keer de oven zijn gang te laten gaan? Misschien werkte dat wel heel makkelijk en deed hij het beter dan ik met mijn soppie?
Afijn zaterdagmorgen heb ik de stap gewaagd en het knopje in gedrukt.....
Het lampje van clean begon te branden en het lampje van "door locked" brandde ook. Hmmmmmm, dat laatste was nou niet zo handig want nou kon ik natuurlijk niet het "geheim" van het het autocleanen zien. Op de klok gaf het fornuis, 3 uur en 40 minuten aan. Nou, nou dat moet een flink schoonmaak beurtje worden zeg! Maar......, heb hem maar even zijn gang laten gaan en ik ben "Grey's anatomy" gaan kijken. Ben namelijk weer aan een inhaalslag begonnen bij weer een andere serie. Zo ben ik op het moment helemaal bij met Brothers & Sisters en is Grey's anatomy nu aan de beurt. Vindt het een hele leuke serie en zat helemaal lekker op de bank in de relaxstand de belevenissen van Meredith en "Dr.McDreamy" te bekijken. Totdat halverwege de aflevering mijn neus een nog veel meer viezere, intensere lucht rook. Nog erger dan de aangebakken gourmetpan lucht.... en ik kijk naar de keuken. Het leek wel of het misste in de keuken. Grijze wolkjes zag ik uit de oven komen........ Iekssssssss....... Wat is dat voor schoonmakerij dan? Dit was nou even helemaaaaaaal niet volgens plan!
Wat blijkt, dat hele sjeike verhaal over self cleaning is gewoon hartstikke nep! De oven gaat gewoon naar "800-en-tig" graden of zo en brand zichzelf schoon!! Ja zeg, zo kan ik het ook! Oven schoon, maar hele huis stinkt! Lekker is dat! En dit alles omdat ik het al vond stinken! Dat gaat goed zeg! Snel de "Off" knop in gedrukt en tot overmaat van ramp ging de ovendeur ook niet open, want de door was locked, zoals het lampje al aangaf in het begin. Waarschijnlijk was de oven gewoon bloedje heet en was het misschien ook maar goed dat de deur afgesloten was. Er zat niks anders op, dan een stel ramen en de achterdeur open te gooien. En echt...., het is hier niet warm op het moment en met alles open werd het niet aangenamer kan ik je vertellen. Maarja moest toch wat? Heb de plafond ventilator ook maar een zwier gegeven om het geheel nog wat meer te circuleren en sneller naar buiten te laten gaan. Binnen 5 minuten was dan ook de tempertuur al behoorlijk gedaald. En mijn relaxstand was heel ver te zoeken. Wat een gedoe zeg. PPPPPffff wat nou selfcleaning, zelfontbrandig hadden ze het beter kunnen noemen. Allemachies, dat knopje gebruiken we dus nooit meer!!!!
Heb de oven dan ook maar dicht gelaten tot vanmorgen en ben gewapend met een ouderwetse emmer gevuld met sop, spons en doek aan de gang gegaan. En heb hoogstpersoonlijk dat ding vol automatisch met de hand gecleaned. En eigenlijk was ie helemaal niet vies, maar alles wat ik zag, was nu lekker ingebrand. Fijn! Dat maakt mijn schoonmaak klus alleen maar leuker (ahum).
Ben daarna maar door gegaan en zo heb ik de afzuigkap grondig gesopt, de magnetron blinkt weer en heb alle ramen gezeemd. Daarna ook nog maar gestofzuigd en gedweild en oja alle deuren met een natte doek afgenomen, alle meubels weer eens in de pledge gezet. En dat laatste was geurtechnisch gezien een sterk plan, want de gourmet geur werd nu vervangen door de pledge geur. Ook niet echt mijn favo geur, maar het ruikt in ieder geval een stuk frisser dan een "gourmetstank zonder gourmetten". Dit te samen met een citroenfrisjes geur van mijn sopjes maakte het geheel weer wat aangenamer.
Eigenlijk had ik het kunnen weten en mijn gevoel moeten volgen, want wat te mooi is om waar te zijn, is ook in dit geval weer eens te mooi om waar te zijn ;-)

Groetjes Petra

14 opmerkingen:

Anja zei

Wij hebben ook zo'n cleanprogramma op ons fornuis zitten.Ik heb het nog nooit gebruikt en als ik jouw verhaal zo lees ga ik het ook nooit gebruiken.

Jasmino zei

Ik heb bij het aanschaffen van de keuken getwijfeld of ik een zelfreinigende oven moest nemen, maar ik ben nu blij dat ik dat niet gedaan heb. Dan "schoonbranden" klonk mij ook niet echt goed in de oren, en van zo'n enorme stank in huis ga ik ook lopen.

Maar je hebt nu wel een blinkend huis! Lekker!

ann en ron zei

hihi peet dus de oven is weer klaar voor de visite dan kan je weer lekker je croissants en broodjes maken hihi.

ja self cleanen en dat bij een van Berkel dat bestaat niet dat doe je met de hand

dacht kijk maar weer eens op je blog en dan zie je dit hihi blond en wel

nou de groetjes from the soesterhillybillies en we spreken je gauw

ronald en anneke

Anoniem zei

haha, sorry maar ik moest wel erg lachen om je verhaal en ik zag het helemaal voor zeker het laatste gedeelte van de schoonmaak ( ik geloof dat ik alleen maar moper de moper hoorde...klopt dat?) aangezien je nu toch zo bedreven bent, kom bij mij ook even langs.

Sylvia zei

Ik heb net gelijk eens ff gekeken naar onze oven en idd zit daar ook zo'n "Clean" stand op. Nog nooit gebruikt en waarschijnlijk ga ik ik het na het lezen van jouw verhaal ook nooit gebruiken! haha

Anoniem zei

Ha, ha, ik had al van onze buren gehoord dat die self cleaning enorm stinkt en dat je gedurende 2 dagen ramen en deuren moet open zetten... Dat is de reden dat ik het ook nog nooit heb gebruikt! En ik denk niet dat ik het ooit doe, nu dat verhaal hier nog eens bevestigd wordt...

Groetjes,

Anoniem zei

Ben ik even blij, dat ik gewoon een ouderwets Etna gasfornuis heb....

gr, Ineke

Anoniem zei

Als je het regelmatig doet, stinkt het niet. Ik weet ook niet waarmee je het zelf schoonmaakt, maar dat kan ook te maken hebben met de stank. Ik vind het heel fijn om het niet zelf te doen.

Anoniem zei

haha, er gaat niets boven ouderwets poetswerk hoor!Ik heb ook wel `s van die poetsbuien (meestal 1x in de maand ;-) en dan ben ik ook niet te stuiten alleen de laatste weken lukt het niet zo met al die poespas thuis!

Anoniem zei

Nou zus, echt weer iets voor jou. Uiteindelijk werd het dan toch een self cleaning Petra methode met een emmertje sop. Geweldig verhaal (voor jou iets minder) hihi.

Maar jij hebt je voorjaarsschoonmaak al gehad, die moet ik nog doen!!

Groetjes,
Kaar

Annemiek zei

Haha, ik heb mijn auto clean ook nog nooit gebruikt, maar echt schoon geschrobt krijg ik het ook niet. Ik wil het in de zomer wel eens proberen met de ramen open, maar dan moet het ook weer niet te warm zijn.

Annemiek zei

Haha, ik heb mijn auto clean ook nog nooit gebruikt, maar echt schoon geschrobt krijg ik het ook niet. Ik wil het in de zomer wel eens proberen met de ramen open, maar dan moet het ook weer niet te warm zijn.

Anoniem zei

Hoi Petra. Ik had ook zo'n oven en gebruikte de cleanstand 1x per jaar, maar dan wel in het voorjaar als de deuren en ramen wijd open kunnen. Het werkt eigenlijk perfect en ik vind het jammer dat de mijne in Nederland die niet heeft. Je moet niet diezelfde dag bezoek krijgen maar de dag erna is de stank geheel verdwenen.
Groetjes, Liesbeth.

Miranda zei

Hahahaha,zit nog na te lachen, heb toevallig ook zo een zelfde ervaring achter de rug na de feestdagen. Compleet met geur en al kan ik het me helemaal weer terug "zien". Geweldig ons simpele huisvrouwen uit Nederland. Enne mocht je in de buurt zijn ook hier ben je welkom om een bakkie te komen doen. Hihihi Miranda