woensdag 27 maart 2013

Gematst

Ok, iedereen heeft zijn eigen Paas ontbijt beleving denk ik zo. Paas tradities zeg maar. Bij de meesten horen daar natuurlijk eitjes bij, misschien zelfs een stukje chocolade hier en daar. En zonder twijfel een mooi paasbrood, liefst met krenten en spijs. Ik bedoel als ik het voor het zeggen heb, weet ik het altijd wel te kiezen. Al het "gezonde" Paas spul zullen we maar zeggen.

Maar....., u voelde de maar misschien al aan komen, voor mij is het opper Paas gevoel toch wel matzes bij het paas ontbijtje. Kent u ze nog? De flinter dunne cracker die standaard bij het enigszins trachten te beleggen, met maakt niet uit wat, al breekt? De matze die als het met het beleggen gelukt is om heel te houden, zeker breekt als u de eerste hap er van neemt? De matzes die in zo'n grappig gezellig doosje zitten, waar van de boven en onderkant in elkaar vouwen? Vernuftig gewoon! Dat doosje alleen al, maakt het Paas ontbijt een stuk gezelliger toch? Mijn persoonlijk favoriete matze versie, is een kleine ronde matze met boter erop en wat suiker. Echt Pasen! En geheel conform de traditie!

Nou heb ik die matzes voorheen hier altijd makkelijk kunnen kopen. Dus met Pasen in aantocht stond het op mijn boodschappenlijst deze week. Ik verheugde me er zelfs al een beetje op. Dus ik begeef me gisteren naar de Paas afdeling van de Kroger supermarkt. Het Paas pad, (ja het heeft een heel pad) zie je al van verre. Het geel en de vele lieve pastel kleurtjes en de geur van chocola komt je al tegemoet zeg maar. Er staat zelfs een life size kartonnen Paas haas. Nouja niet haas size, maar mens size haas. Ik zit in het goede pad kan niet missen! Kom maar op met die matzes!

Maar ik zoek en zoek, niks! Geen matzes te zien. Of matzos, zoals ze hier eten. Er staat een Kroger mevrouw wat te vegen in het Paas pad. Waarschijnlijk een chocolade ongelukje plaats gevonden zojuist. En ik bedenk me dat ik het haar misschien kan vragen waar ik ze kan vinden. Dus ik loop op haar af en vraag of ik haar wat mag vragen. Ze kijkt verschrikt op uit haar veeg pogingen, maar zegt met een enorm Southern accent "Sure sweetie! What do y'all need?". Even denk ik nog zou ik het doen? Zou zij mij Paas beleving ook kennen. Mijn eerste inschatting doet me een beetje twijfelen. Maar je mag natuurlijk niet zomaar vooroordelen op een dialectje. Dus ik vraag het. Waar kan ik de matzos kan vinden?

Spontaan laat ze haar vegertje vallen en het net nog bij elkaar geveegde chocola ligt weer uitgespreid in het paaspad. "Now whaaaaat?", zegt ze en kijkt me met grote ogen aan. Oh jee, we hebben te maken met een niet matzes kenner. Ik zeg het dus nog een keer. "Do you know where I can find matzos crackers, de kosher food?". Het enige woord dat blijft hangen is cracker blijkbaar. En ze zegt dat die in pad drie te vinden zijn. Ja, zeg ik, ik weet waar de crackers staan maar daar staan ze niet bij. Het is meer een cracker die je eet met Pasen. "Uhmuh", zegt ze, "is that so?". De blik die ze me toewerpt, vertelt me direct dat dat dus echt niet bij haar paas ontbijtje op tafel komt. Nog niet misschien.

Dus ik zeg dat ik zelf nog wel even verder zal zoeken dan. Nou nee, dacht het even niet! "Walk with me", zegt ze. En ergens heb ik niet het lef om dat laatste niet te doen. Ik sjok er dus achteraan, de verspreidde chocolade bende in het paaspad achter ons latend. Ze is op missie en gaat richting isle drie, volgens mij. En hoor haar mompelen, "if it is a cracker, it has to be in three"....

Nou heb je bij de Kroger een heel pad met alleen maar crackers en ik weet gewoon dat ze daar niet staan. Maar ze heeft het als haar doel om nu toch echt die cracker voor me te vinden. Dus we gaan het hele pad af, maar geen matzes te vinden. Ik vraag nog misschien heb jullie een hoekje in de winkel met Kosher food. Want het is natuurlijk een Joods eten. "Come again", zegt ze. En ik herhaal het woord kosher en mompel nog wat over Jewish. Ze is ten einde raad met me en neemt me nu mee naar het pad met het organic voedsel. Pad 12! Oh helppie!

Ook daar geen matzes. Dan krijgt ze een ingeving. In pad vijf zijn er een stel vakkenvullers aan de gang en ze neemt me nu daar mee naar toe. De jongens zijn druk bezig met allerlei dozen. Aan het begin van het pad roept ze al naar hen toe. "Hey yo, ik heb een vraag...". Daarmee stoppen de jongens met hun werk en we lopen naar hun toe. Iets in me zegt dat dit ook dramatisch zal gaan verlopen. Dus met lood in mijn schoenen sjok ik achter haar aan? Op naar de vragende blikken van de bijvulploeg. Binnen beter gehoor bereik vraagt ze hen, "She is looking for crackers that are...... En dan draait ze zich om naar mij met een vragend gezicht en het is dus de bedoeling dat ik haar zin afmaak. En doe dat dan ook en zeg kosher zijn en matzos heten. Van de drie kijken me er twee aan of ik achterlijk ben. Maar er zit een jongen bij die godzijdank weet waar ik het over heb. Nee we verkopen geen kosher food meer mevrouw. Sinds eind dit jaar mee gestopt. Dus ook geen matzos meer dit jaar. De veeg dame kijkt hem aan en dan mij aan alof er zojuist een band tussen ons is ontstaan waar zij echt geen weet van heeft gehad. Een kosher band. Dat die crackers dan gewoon echt bestaan zeg! Ze is totaal verbouwereerd! Misschien zelfs in lichte shock. Nou, zegt ze, nu ben ik wel benieuwd naar die crackers. Hoe heette ze ook al weer? Maso's?

Ik bedank haar voor haar hulp in mijn zoektocht en vertrek naar de kassa's met de rest van mijn boodschappen. Weer 25 minuten van mijn leven heen gegaan.... Zonde, zonde, zonde. En ook mooi nog geen eens matzes gescoord. Enigszins teleur gesteld verlaat ik de Kroger. Ik kocht ze altijd in deze winkel eigenlijk. Jammer.... Er zal een gapend gat zijn op onze Paas ontbijt tafel, hahaha.

Maar eenmaal terug bij de auto bedenk ik me dat ik het misschien bij de Harris Teeter kan proberen. Die zit vlakbij en dus rij ik er heen en bij de ingang van die supermarkt word je al begroet met het overweldigende paas goed en jawel hoor. Op de onderste plank vrij voor aan zie ik ze staan! Matzes!

Maar allemachies! Wat zijn deze groot zeg! Ik lieg niet, de doos is echt bijna 40 cm lang! Nou is er veel groot in Amerika, de milkshakes, de hamburgers en alle andere stereo types die je maar kunt bedenken. Maar Matzes? Echt? Zulke grote borden heb ik ook gewoon niet! Hoe in hemelsnaam moet je nu zo'n ding besmeren? En zonder te breken? Dat gaat echt niet lukken! De gehele paas ontbijt tafel zal hierdoor systematisch heringedeeld moeten worden. Zulke mega matzes eisen dat er ruimte gecreƫerd wordt voor een wel Uiterst ultieme matze Paas beleving. De zacht gekookte eieren zullen hun dierbare centimeters in moeten gaan leveren. Om nog maar te zwijgen over het o zo dierbare paasbrood! Die gaan niet blij zijn!

Ik kijk nog eens naar de enorme doos en bedenk me wat te doen. Wil je matzes bij je paas ontbijt of niet? Ja eigenlijk wel, maar waarom heb ik dat nu weer? Waarom toch nu weer zo'n achterlijk formaat en heb ineens zo'n heimwee naar dat kleine lieve matzes kartonnen pakje. Die lieve sluiting en die kleine gezellige rondjes. Sta ik dan met mijn 40 cm lange matzes! Lekker knus..... Tsjongejonge, wat een gedoe zeg.

Ik bedenk me dat ik ze waarschijnlijk voordat ik ze op tafel zet in normale porties kan breken wellicht. Breken gaan ze toch. En dan kunnen de paaseieren en het paasbrood ook gewoon nog op tafel. Dus pak toch de doos en zet hem in mijn kar. Jemig, die doos weegt ook nog eens lood zeg! En weer twijfel ik. Zijn dit echt mijn lieve matzesjes? Het plaatje op de doos doet me denken van wel in ieder geval. Dus begeef me toch maar met die dingen naar de kassa en rij naar huis.

Thuis zet ik de doos op de aanrecht en echt die hele doos is binnens huis helemaal van formaat. En ik kan gewoon mijn mega matze nieuwsgierigheid inmiddels niet meer bedwingen en maak die doos dus snel open. Nu wil ik wel eens zien, hoe zo'n mega matze er uit ziet dan! Kom maar op! En ik trek de boven kant open!

 
 

Nouja! Neeeeee! Ja hoor! Duh! Er zitten gewoon vijf kartonnen pakken matzes binnen in die hele grote doos. En in elk van die dozen, zitten weer drie pakken matzes! Niet normaal! Ik heb dus gewoon 15 pakken matzes in huis voor de aankomende Paas! Negentig stuks en in het groot formaat. Niet die kleintjes. Geheel bord bedekkende grote matzes! Zo dan! Lekker is dat! Dat zal een cracker feest worden niet? Hahaha! Daar komen we het jaar wel mee door. Zeker tot kerst! Misschien wel tot volgend jaar Pasen zelfs. Ben ik even gematst! En dat terwijl we maar 1 paasdag hebben hier. Dat worden matzes voor ontbijt, lunch EN diner! Eieren en paasbrood is toch overgewaardeerd niet waar? Matzes zullen het zijn dit jaar!

Dus aan het eind van dit verhaal weer wens ik iedereen een Vrolijk (en matzes vol) Pasen! En denk gerust bij het paas ontbijtje nog maar eens even aan ons als u uw kleine lieve matzetje besprenkelt met wat suiker of jam. Bij ons staan ze er namelijk ook!

Groetjes Petra

 

14 opmerkingen:

Bep van Wouw zei

Geweldig verhaal weer Petra. We zullen zeker aan je denken als we aan de matzes met suiker zitten. Fijne pasen! Groetjes, Bep

Elke zei

Ik had nog nooit van die dingen gehoord. Zal er morgen eens op letten, of ik het hier ook kan vinden. Zoniet moet het downtown wel te vinden zijn, daar zitten meer Joden.
Paasbrood was trouwens bij ons ook geen traditie. Enkel zachtgekookte eitjes, en dan chocolade-eitjes die -zo lang er kinderen zijn- verstopt werden in de tuin.

(en de overschot kan je misschien gebruiken voor de stuffing van de kalkoen ;-) )

Anoniem zei

Was weer lachen,
Het is bij jullie lang pasen,
gewoon ieder weekend op tafel.
en Ron kan ze altijd nog door zijn visvoer doen. Met een beetje boter en suiker zijn de vissen ook blij.
lieve groetjes ma.xxxx

Jasmino zei

Ik ben ook dol op Matzes, heerlijk! En net als jij ook met suiker en een ietsiepietsie boter dan, want die suiker moet wel plakken natuurlijk. Ik moest gniffelen om je verhaal, maar fijn dat je nu zo'n voorraadje hebt kunnen scoren. Overigens wist ik niet dat het een joods product is, en al helemaal niet dat is een typische paas-delicatesse is. Alsweer iets geleerd dus!

Petra zei

@Bep
Fijne paasdagen!

@Elke
Misschien toch meer een NL gewoonte?

@Ma
Ja precies! We kunnen 90 weekenden voort!

@ Jacqueline
Ja bij mij ook met "ietsiepietsie" boter anders is ligt de suiker echt overal ;-)
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in Nederland ook niet wist dat het Joods was. Er staat ook heel groot Hollandia op de pakjes in Nederland. Was me ook nooit opgevallen. Maar hier is de verpakking voor een groot deel in het Hebreeuws en staat er met koeieletters op dat het Kosher is. Dus dat kon niet missen.

Groetjes Petra

Anoniem zei

Hi-la-risch geschreven weer Petra..... Hoop dat je gauw weer zo'n verslagje uitbrengt....

Ik wens jou en Ron ook een super fijne pasen..... (Merry Easter is het hier in NL al geworden ivm kou etc).

Groetjes, Evelyn

Anna zei

Nou Peet je heb ook nog van die leuke vogeltjes die zijn ook vast gek op die matzes,hier tenminste wel.Fijne Paas.
Groetjes

Anoniem zei

Whhahahah eindelijk weer een blogje en hoe!
Geniaal geschreven weer, zie je zo achter die vrouw aansloffen op zoek naar matzes.
Krijg er spontaan trek in.

Hele fijne paasdagen en niet te veel eitjes......ehhhh matzes eten


Erna

Karin zei

Geweldig wat een verhaal! Nou voorlopig ga jij genieten van de matzes! :-)

Karin zei

deansay 817

Ina zei

Hahaha, ik zie het helemaal voor me! Die Matzes zijn idd lekker met boter en suiker. Toch eens kijken of ik ze hier kan vinden.

Anoniem zei

Ik was afgelopen weekend bij een joodse vriendin en die had "chocolate covered matzos." Sommigen zelf gemaakt, en anderen van verschillende vriendinnen van haar. Heerlijk!!!! Zij had ze alleen met chocola, maar er waren ook met noten en gedroogde cranberries. Als je zoekt op Google, vind je verschillende recepten.

Petra zei

Tijdens het paasontbijt, zag ik dat dus ook op de verpakking staan. matzes gedipt in Chocola!
En dacht toen ook al, dat is een idee zeg ;-) bedankt voor de tip. Heb er nog 88 over zo ongeveer, hihihi.

Marjon zei

Wat een heerlijk verhaal weer Petra! k heb ervan genoten.
Ik vind Matzes ook erg lekker (inderdaad met boter en suiker) maar wist ook niet dat het eigenlijk voor Pasen was.