zaterdag 3 maart 2012

Overpeinzingen

Denk, denk, denk.... Even terug naar donderdag. Toen ik klaar was met de MRI vroeg de man die die afgenomen had of ik een kopie wilde van het ding. Of dat ze alles aan de dokter moesten sturen. Ik vroeg hem verbaasd, kan dat dan mij een kopie geven? Ja hoor, zei hij. Ik was er nog verbaasd over geweest. Maar zei hem stuur maar naar de dokter. En daarna vroeg hij me of ik uit Holland kwam. Ja zei ik, en vond het knap dat hij het goed geraden had. Hij vertelde dat mijn achternaam het hem had doen denken.

De MRI was afgenomen in een mobiele unit van het ziekenhuis in Apex dit keer. Ik ben nu dus in bijna alle ziekenhuizen geweest. Het hoofdziekenhuis in Raleigh, in Cary, in noord Raleigh en nu in Apex. Afijn al kletsend brengt hij me terug naar de hoofd ingang van het ziekenhuis. Hij was verschillende keren in Nederland geweest en was weg van Leiden. Het was een uitermate vriendelijke man. We namen daar afscheid en ik had hem nog een keer bedankt dat ze me er tussen gepropt hadden op dezelfde dag nog.

Thuis gekomen had ik gebeld naar de assitente van dr. Sam. Eigenlijk vond ik het geen fijn idee dat ik nu geen spalk om had en wilde haar dat vragen of ik dat niet beter kon doen om meer ellende te voorkomen. Bovendien was mijn vinger ineens enorm in maat geslonken. Na de operatie was hij weer enorm opgezwollen geweest, wat ook logisch is na zo'n ingreep. Maar om 10 uur was het gebeurd en het was nu vier uur 's middags en alles was ineens weg?

Dat en het echt niks buigen stemde mij niet vrolijk en heb toen toch maar mijn oude spalk om gedaan. Die nacht heb ik wonderbaarlijk goed geslapen. Voor het eerst sinds lange tijd had ik geen pijn en voelde mijn hand "ontspannen". Eerlijk gezegd geen goed teken, maar het was wel even fijn. Geen kloppende vinger...

Vrijdag morgen nog steeds niks gehoord van de assistente over een uitslag of wat ik moest doen. Bedacht me ook dat die andere hechtingen er ook een keertje uitmoeten. Want maandag is dat ook al 14 dagen. Dus maar weer bellen. De assistente van de assistente (kan je het nog vogen?)stelde voor om een evaluerings gesprek te plannen. En donderdag middag hadden ze nog een gaatje. Ik ging toen wel een beetje over de rooie. Je denkt toch niet dat ik tot donderdag hier ga zitten wachten of wel? Oh, echt niet? Dat was standard procedure na een MRI hoor!, zei ze. Ja zal gerust, maar nu even niet. Ik wil graag dat de dokter zegt of het wel of niet gescheurd is en dat hoeft niet op kantoor dat mag ook over de telefoon. Ik weten of ik met mijn hand rust moet houden of juist moet bewegen. Toen ik in oktober kwam met een gescheurde pees moest ik diezelfde dag nog met spoed geopereerd worden en nu donderdag een gesprek? Ok, ze ging het doorgeven, zei ze. Hmmm..... Waar hadden we die meer gehoord?

Om half drie nog steeds niks gehoord dus dacht waag er nog maar een belletje aan. Wat heeft het voor nut om met spoed een MRI te laten maken en er verder niks mee te doen? Dus ik vraag, naar de assistente en ze zegt, die is al naar huis. Echt? Vrijdagmiddag half 3 hield ze het voor gezien, zonder een belletje? Dus ik vraag daarop naar dr.Sam dan zelf maar. Nee die heeft heel de dag operaties. Ok.... Dit wordt niks. Ik zeg dus, is er dan niemand die me kan adviseren wat te doe nu met mijn hand? En het werd stil aan de andere kant van de lijn.

Even ervoor had ik wel al de therapeute gemaild met dezelfde vraag en dus vroeg ik of zij er wel was. Ja die was er enz ze zou mijn vragen voor gaan leggen. Twee tellen erna kreeg ik de therapeute zelf gelukkig en die raadde me aan om toch maar de spalk er om te houden en van de week zeker de hechtingen er uit te laten halen. Ze zei dat ook zij de uitslag nog niet wist en ook al twee keer naar de assistente had gebeld en begrepen had dat ze naar huis was. Ze wenste me sterkte voor het weekend en zei dat ze het jammer vond dat we nu nog niet opgeschoten waren.

En toen zat ik daar. Jemig.... Moest ik nu echt wachten tot maandag? Leiden in last, kunnen we wel stellen! En toen bedacht ik ineens de Leiden liefhebbende Amerikaan van de MRI. Nou dat was wel toepasselijk. Ik heb nu echt wel een probleempje. Had ik nou toch maar een kopie gevraagd gister. En ik besloot mijn nieuwe vriend te bellen. Wonderbaarlijk kreeg ik hem gewoon aan de lijn ook zeg. Hij herkende me nog. Vast mijn onweerstaanbare accent. Uh..., vraagje, hoe kom ik toch aan een kopie van die MRI? Oh gewoon aan de balie vragen in het Cary ziekenhuis. Geen enkel probleem, zij draaien het zo voor je uit. Really? Is dat zo makkelijk? Ja even een formuliertje tekenen dat wel, maar dat is alles... Je kan ook om de cd vragen hoor zei hij nog net voor het ophangen. Ok dan! Dit wordt weer een nieuwe ervaring voor Petra....

En zo zat ik vijf minuten later in de auto op weg naar het Cary ziekenhuis. En meldde me al snel bij de balie voor medical records. Vulde het formulier in en kreeg daarna de uitdraai.... Kostte niks zei de dame achter de balie. Ze had eens moeten weten hoeveel ik er voor over had gehad. Maar ik haalde het a4tje uit de envelop en begon te lezen. En lang leve mijn medische terminologie cursus. Kon niet alles begrijpen, maar het was duidelijk, de pezen zijn afgescheurd en er is een gat van 19 mm geconstateerd. Dikke vette pech dus...

Even moest ik naar adem happen, maar ik had het dus wel goed gevoeld. Het zat goed fout weer met de vinger. Na dit even te laten inzinken heb ik dan ook maar de cd opgehaald met de 201!!!! foto's van de MRI. Tweehonderdenéén! Niet normaal! Thuis gelijk kijken natuurlijk. Maar daar deed de medische terminologie niet veel voor. Kon er niet veel van breien in ieder geval. Op zo'n vijf foto's van die 201 kan je wel zien dat je duidelijk verschil ziet met de andere vingers. Maar verder echt bar weinig helaas.

Maarja wat nu? Het is wel bijzonder in deze, dat Ron gisteren aan zijn collega's vertelde wat er gebeurd was. En allemaal zeggen ze ga voor een second opinion. Maarja, wil ik dat? Voor mijn gevoel kan ik best tot maandag wachten, maar niet tot donderdag om de boel gezellig in een gesprekje te evalueren. Het is heel belangrijk dat de pees weer vat gezet wordt. En liefst zo snel mogelijk..... En dus heb ik wel online naar handchirurgen zitten kijken, maarja hoe kies je iemand? zou er een nachtje over gaan slapen. Ware het niet dat vannacht hier de tornado buien overkomen en het dus lekker onweert. Hij is fijn! Heb het gevoel dat we nog wat gaan meemaken met die hand.

Fijn weekend gewenst, groetjes
Petra

16 opmerkingen:

Marjon zei

Petra, ik heb je net een uitgebreid persoonlijk bericht op facebook gestuurd over de "handgeschiedenis" van mijn zus. Maar nog even een aanvulling; Ik denk dat je het beste kunt zoeken naar een plastisch chirurg. En dan één die gespecialiseerd is in handchirurgie. Niet zomaar door een algemeen chirurg laten opereren want de hand is heel complex en teer.

Sterkte en een dikke knuffel

Petra zei

Dank je wl Marjon! Heb je al een berichtje weer terug geschreven.
Dr. sam is inderdaad een handchirurg. Ik ga weer even verder denken.
Nogmaals bedankt!

Elke zei

Die 2nd opinion, daar zat ik ook al aan te denken...
En ik begrijp echt niet dat ze je nu niet met spoed er tussen nemen, maar ja, ik ben dan ook geen dokter. Misschien maakt het inderdaad allemaal wel niet zoveel uit.
Kan je dit weekend ergens nog een afspraak maken voor zo'n 2nd opinion voor maandag of zo? Ik denk dat je een beetje 'op goed geluk' moet aan, tenzij je family doctor misschien advies kan geven over wie wel/niet?

Guus zei

Wat een gesodemieter zeg. Ik vind dat die doctor en de assistent je mooi in de kou laten staan.

Of het medisch nodig is om je direct weer te zien weet ik natuurlijk niet, maar om je zo te laten 'hangen' voor het weekend terwijl je hardstikke in de stress zit is helemaal niet netjes. Belachelijk dat ze niet even tijd voor je maken om de bespreken wat de volgende stappen kunnen zijn.

Ben het met Ron en zijn collega's eens, een 2nd opinion kan geen kwaad.

Petra zei

Ik vind het schandalig dat je met een gescheurde pees niet meteen weer gezien bent. Toen mijn pees in mijn enkel doorgescheurd was werd ik met spoed geopereerd, omdat zo'n pees zich terugtrekt en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Heeft die dr Sam geen after hours nummer? Er moeten toch patienten zijn die hem na operaties nodig hebben? Ik ben ook voorstander van een second opinion, maar ik weet niet of ik daar in jouw geval op zou willen wachten.

duijsensfamily zei

Misschien moet je er gauw een cursus chirurgie er achter aan gooien!
Jeetje wat een gezeik! Anders kan ik niet zeggen!
Wat valt er meer te wensen dan sterkte in dit geval! Hou vol!

Anoniem zei

Man oh man wat een toestand zeg.
Nou je ben er maar weer mooi klaar mee.
Wat een gezeik zeg, je word gewoon aan je lot overgelaten zo.

Nou hopelijk kan jezelf wat wijsheid opbrengen begrijp wel dat je er moedeloos van word.
Hou je taai!!!!!!

Erna

Jasmino zei

ik zou ook gaan voor een second opinion of misschien wel een andere arts. Meid, wat een waardeloze behandeling krijg je nu! is het geen optie om met die cd en gegevens naar een ER te gaan, of een urgent care? Ik zou willen dat ik het voor je kan oplossen. Veel wijsheid en sterkte gewenst, en alle knuffels die je nodig hebt.

Marchiena zei

Jeetje Petra daar word je niet vrolijk van. Heel veel sterkte en laat de moed niet zakken.

Petra zei

Dank je wel voor het mee leven. Heb inmiddels een nieuw blogje gemaakt.

Petra zei

Heb even aan het idee moeten wennen, maar ben toch maar aan het bellen gegaan.

Petra zei

Nee er is geen after hours nummer. Je moet dan naar de eerste hulp.
Gelukkig weet ik nu wel al wat meer.

Petra zei

Ja cursusje röntgen technologie, altijd handig ;-)

Dank je wel!

Petra zei

Thanks!!!

Petra zei

Bedankt voor het meedenken. Ik denk dat het misschien ook het aansprakelijkheids verhaal is omdat het bij hen in de praktijk gebeurde dat ze onzettend voorzichtig zijn met info. Tel daar een niet klant gerichtte assistent bij op en het feest is compleet.

Petra zei

Dank je wel Marchiena! We houden nog even vol!