donderdag 16 augustus 2012

Plus 100%

Zojuist komt Ron binnen. Kijk eens wat ik gevonden heb in de boom achter in de tuin? Een perzik! Een hartstikke mooie! Zo dan! Wat een oogst! We kunnen stellen dat het een groei van 100% is vergeleken met vorig jaar. En het jaar daar voor. Wie weet verdubbelt de groei volgend jaar weer zoveel en hebben Ron en ik allebei onze eigen perzik uit eigen tuin. Het zou toch mooi zijn niet?

Ooit toen ik 8 jaar geleden de boom kocht zat hij vol met perzikken. Had ik er maar een foto van, want dat was ook gelijk het laatste jaar. Elk jaar mooi vol met heerlijk geurende bloesem, maar perzikken ho maar. Maar daar is nu verandering in gekomen. We hebben 1 perzik. Denk dat ik misschien weet waar het door komt. Want heeft heel Amerika last van droogte, hier in NC is volgens mij het eerste jaar met veel regen. We hebben veel dagen gehad met een onweers buitje in de middag. Daarna weer droog en warm. Maar dus wel water in de grond. Het gras is ook voor het eerst in jaren nog steeds groen. En dat is echt uitzonderlijk hier in augustus.


 
We hebben ook nog geen water restricties gehad dit jaar. Dus de perzik boom vind het vast fijn het vele vocht wat tot hem komt. Hopelijk went hij er niet te veel aan, want ik kan het voor volgend jaar niet beloven ben ik bang...
 
Groetjes Petra
 

12 opmerkingen:

Unknown zei

Mooie perzik :)

Yvonne zei

Eet smakelijk :-)

Ineke zei

Wow, wát een oogst!

Volgend jaar dan toch maar elke avond (stiekem?) een emmertje water geven?

Rita Meyer zei

Wat leuk! Wij hebben dit jaar ook maar 1 pruim aan onze boom. Volgens mij heeft het te maken met de bestuiving door bijen, niet met het weer! De bloesems moeten bevrucht worden, anders geen perziken!

Petra zei

@ Guus
Hahaha!

@ Yvon
Hij is nog loeihard, moeten nog even wachten op consumptie

@Ine
Hij staat helemaal achterin in de tuin en wordt daarom vergeten op de water rondes....

@ Rita
Dus we hebben 1 bij bezoek gehad dit jaar? Hmmmm ja dat zegt inderdaad niks over de regen......

Yvonne en Rob zei

Wel zuinig zijn op die ene
perzik;-)
Grtz.Yvonne

Kristel Holsbeek zei

hmm ziet er lekker uit!! was hij ook lekker?

Petra zei

Nee Kristel :-) hij is loeihard! Dus heb hem maar op de fruitschaal gelegd.

Rita Meyer zei

Volgens mij is het zo dat er dus een andere perzikboom in de buurt moet staan van het andere geslacht zodat de bijen die van de ene boom naar de andere vliegen de bloesems kunnen bevruchten. Hoeveel bijen je op bezoek hebt gehad zegt dus ook eigenlijk niet veel :-). Als ze van een appelboom naar een perzikboom vliegen gebeurt er ook niets ;-). Bij de kweker stonden natuurlijk meer perzikbomen, vandaar dat je het eerste jaar wel perziken had. Nog een boompje bijkopen dan maar?

Petra zei

Wellicht hebben buurtjes er 1 nu? Dat er nu 1 bestuifd was dan.

Rita Meyer zei

Misschien een verdwaalde bij met nog een zaadje van een perzikboom ver weg :-)! Vrienden in de VS waren ook bezig met "enten" van perzikbomen. Ik ga het opzoeken:

Perzik en nectarine nu vermeerderen door zaaien en oculeren (schildgriffelen):

Perzikbomen en nectarine bomen kunnen vermeerderd worden door zaaien en door oculeren of enten (veredelen). Het zaaien van zaadvaste perzikrassen is vooral interessant voor liefhebbers die niet kunnen oculeren of enten. (Ook de witvlezige nectarines zouden tamelijk zaadvast zijn).

Perziken zijn tamelijk zaadvast. Ze zijn eenvoudig te zaaien en geven ook nakomelingen die lekkere vruchten geven.
De witvlezige perzikrassen 'Reine de Vergers', 'Wassenberger' en 'Kernechter vom Vorgebirge' wordt dikwijls gezaaid. Ook het roodvlezige ras 'Fertile de Septembre' zou zaadvast zijn.
Deze rassen zijn tamelijk goed zaadvast, mits er geen andere rassen in de omgeving staan.
Zaadvast wil zeggen dat de typische eigenschappen (ziektegevoeligheid, vruchteigenschappen, groeisterkte, ...) goed behouden blijven.
Zaailingen of wortelechte perzikbomen zijn door hun typische pinwortel dikwijls moeilijker te verplanten. Probeer ze daarom op hun definitieve standplaats te zaaien of zorg dat de pinwortel het eerste jaar reeds doorgesneden wordt, zodat er meer zijwortels ontstaan.

Op de pruimonderstammen 'St Julien A', 'Brompton' kan men oculaties plaatsen van goede perzik- of nectarinerassen. De levensduur van deze bomen is dikwijls langer dan deze van zaailingen. Ook zouden de perzikbomen op pruimonderstammen dikwijls vroeger vruchten geven dan wortelechte, gezaaide perzikbomen. Volgens sommige onderzoekers zou de Sleedoorn-onderstam (Prunus spinosa) een goede groeiverzwakking geven, kleinere bomen en een vroegere productie.

----
Misschien moet je de perzik die van deze boom kwam zaaien in jullie tuin en dan zouden jullie in de toekomst meer perziken moeten krijgen :-)

Petra zei

Oh dat is een goede tip! Dat kan ik wel proberen! Heb ik zeker de zelfde soort.
Bedankt voor het opzoeken, Rita.