zaterdag 27 augustus 2011

D-day

En toen was het dan echt hurricane dag. De media stond er bol van en elke tv zender had het dan ook over Irene. Toch heb ik vannacht goed geslapen. Op 1 of andere manier vond ik de regen die tegen ons slaapkamer raam tikte gerust stellend. Normaliter komt er geen wind van die kant en dus hebben we dat geluid bijna nooit. Het deed me aan Nederland denken en voor ik het wist was ik dromenland.

's Morgens werden we wakker en het eerste was natuurlijk naar buiten kijken. Het had behoorlijk geregend 's nachts, dat was duidelijk te zien, maar het was droog. Ron gelijk met de hondjes gegaan en hij was nog niet net binnen of het ging weer regenen. Behoorlijk wat regen. Gisteren hadden we alle spullen al stormsafe gezet.Connor vond het toen geen leuk grapje dat zijn schommelbank zonder kussens was. Maar afijn... om 8 uur kwam Irene dan de kust van North Carolina op.

Moet zeggen dat ik me wel verkeken heb op de storm hoeveelheid voorafgaand ervan. Het oog hoeft helemaal nog niet dicht bij te zijn voor heel wat wind en regen. Het oog was nog op 200 mile afstand en toch hadden we wind van 30 mile per uur. En ook al zaten we aan de buiten kant er waren in de orkaan ook nog tornado waarschuwingen. Nou is een orkaan 1, maar ook nog tornado's erbij? Dat vond ik nou echt te veel van het goede. Nou zaten wij wel aan die buiten kant van de storm, maar het hele tornado gebeuren zette me wel op scherp zeg maar!

Op de tv bleek dat het dorp naast ons zonder stroom was. Bij ons ging het wel uit soms, maar ook gelijk weer aan. Gelukkig!! Toen het oog van de orkaan dichterbij kwam werd ook de wind meer. Vooral veel wind vlagen, die struiken en bomen plat leggen. Raar en minder leuk gezicht om te zien. We hoorden dat er inmiddels 350.000 huizen zonder stroom zaten. We werden steeds blijer dat wij dat niet hadden!Het werd wel duidelijk dat we inmiddels meer onder het wolkendek kwamen, dan vooraf voorspeld door weermannen. De omvang van het ding was enorm. Op een gegeven moment in de loop van de middag meette ze met alle buien die ze er om heen veroorzaakte bijna 1600 mile! Van Raleigh naar New York zo ongeveer. Echt ongelooflijk groot. Wat een storm!Het filmpje is genomen tussen de buien door. De wolken gingen nog steeds in een cirkel en supersnel nu. Wat een storm, onwerkelijk vond ik het.

Zo aan het eind van de dag kwamen er steeds meer beelden van de kust binnen. Heel veel water overlast omdat het water de kust op werd gestuwd door de storm. En er zijn hele stukken van wegen weg geslagen op de Outerbanks. En helaas zijn er ook mensen overleden. Een man die een tak op zijn hoofd kreeg en een auto ongeluk die in de storm zijn gaan rijden. Uiteindelijk zijn er drie tornado's geweest en twee pieren zijn in zee verdwenen. En veel windschade aan de huizen aan de kust. In de gebieden rondom ons zijn het meer omgevallen bomen op huizen en op stroomkabels die de stroomstoringen veroorzaken. En wij.. wij zijn schade vrij door deze storm gekomen. Alleen twee bloempotten die op een (achter af toch wellicht niet zo) veilige plek stonden waren toch omgevallen. Maar dat was het voor ons. Verder helemaal niks!

En nu gaat de storm meer naar het Noorden over Virginia en hoger gelegen staten. Met natuurlijk New York City welke aan de kust ligt. Hopelijk blijft de schade beperkt. Maar als ook zij het zelfde stuwende water krijgen (of noemen ze dat het wassende water?) tijdens hoog water standen als hier aan de kust, dan kan dat nog wel anders lopen.......

20 opmerkingen:

Elke zei

2 bloempotten, dat is inderdaad geen ramp. Gelukkig maar! Morgen de kussens terug in de schommel? (of is het ook morgen nog allemaal regen?)

Petra zei

Tot nu toe valt het hier ook erg mee, ik blijf hopen, al hadden we net wel een paar flikkerende lichten.

Petra zei

Het is hier nu voorbij Elke! Morgen weer 35 graden en zwembadweer ;-)

Jasmino zei

Ah gelukkig nauwelijks schade! En het is voorbij voor jullie, hoera. Ik blijf nog even duimen voor de gebieden ten noorden van jullie, maar jullie zijn tenminste weer veilig. Fijne dag!

Miranda zei

Wat een weekje hebben jullie gehad! Ben benieuwd of ons oude plekje er ook zo vanonder gekomen is....Knuffels voor allen!

Yvonne zei

Gelukkig is Irene bij jullie voorbij! Wordt nog wel heel spannend wat er nog allemaal gaat gebeuren vandaag vooral in New York...

Karina zei

Gelukkig dat het allemaal is meegevallen voor jullie. Wij hielden ons hart vast hier. Ik hoop ook dat New York er goed van af komt.

Mar zei

Mooi daan!! Ik ben blij dat jullie er goed vanaf zijn gekomen. Ik vond het fijn dat ik je via je berichtjes kon volgen.

Lida zei

Fijn dat jullie er goed doorgekomen zijn, sterkte voor allen die minder gelukkig waren, groetjes
Lida

elmarstel zei

gelukkig geen schade (nou ja 2 bloempotjes dan, hahaha), maar ben blij dat je ons op de hoogte hield en dat jullie nu weer veilig zijn.

Mary-Ann zei

Bizar hè, dat het zo heftig kan zijn en daarna over en zwembadweer. Maar gelukkig niet al teveel schade. En nieuwe potten is ook weer leuk. Hé nu maar afwachten of er niet weer zo'n orkaan komt. It's the season....

Liefs uit NL

Nel zei

Fijn dat jullie zonder grote schade dit geweld zijn doorgekomen.
Ik heb met spanning de berichten gevolgd. Nu maar duimen voor New York en omgeving.

Fijne zondag nog...het is hier beslist geen 35 graden. Ben wel jaloers als ik dan zie dat het weer 35 graden is bij jullie.

Ineke zei

Fijn dat jullie er zo goed afgekomen zijn! Wow, vandaag weer prachtig weer...

Anoniem zei

Gelukkig dat jullie er goed vanaf zijn gekomen! Groetjes, Lemone

Anja zei

Gelukkig is Irene voorbij en is het bij jullie meegevallen!

Marchiena zei

Zo ik ben weer bijgelezen.
Wat een spannende tijden bij jullie, ik ben blij dat jullie er goed doorheen gekomen zijn. We hoorden op de terugweg naar Nederland op de autoradio dat Irene in NC huis hield, ik moest gelijk aan jullie denken. Gelukkig dat bij jullie alleen de bloempotten het niet overleefd hebben. Het lijkt me beangstigend om zoiets mee te maken.

Audrey zei

Het komt hier allemaal vreselijke over op de tv en ik moest steeds aan jullie denken. Gelukkig een blog van zaterdag. Met jullie alles goed, jullie zaten dus op het randje en ook nog eens niet zonder stroom

Anoniem zei

Fijn dat jullie praktisch geen overlast hebben gehad.....
Gr. Evelyn

Nellie zei

Wat een geluk dat het voor jullie mee ziel. Jammer van de potten maar kan je even gaan shoppen. Groetjes uit een nu ook zonnig Burgh-Haamstede maar geen zwembadweer.

Anna zei

Gelukkig is het goed afgelopen voor jullie,de foto van Ron zag er goed uit.
Dit beloofd wat volgende week.