maandag 29 november 2010

Richard

Ik had het al eens verteld, geloof ik, maar de postbode kent ons hier bij naam. Voornaam wel te spreken. De eerste keer toen ik hem heel enthousiast,"hi Petra" hoorde roepen, keek ik om me heen alsof er nog een Petra achter me stond. Zo verbaasd was ik. Maar nee er stond natuurlijk geen andere Petra en hij wist gewoon echt mijn naam. Waarschijnlijk doordat hij al die jaren dat we hier wonen de post in ons brievenbusje stopt.

"Hi.... uhhh", zei ik toen. Ik wist echt zijn naam niet. Mister mailman, klonk ook weer zo raar om tegen hem te zeggen. Maar ik had toen wel zijn nametag op zijn blouse gezien. Richard heet hij. Ron heeft hij ook al een keer op deze manier verrast. Ron was namelijk de auto aan het wassen op een zaterdag morgen, toen Mr. Mailman voorbij kwam in zijn postwagenmobiel. En half uit zijn wagen hangend, naar Ron had geroepen, "Goodmorning Ron!". Ron kon nog net zijn hand de lucht in brengen en had een wuif beweging gemaakt.

Eenmaal binnen vroeg Ron aan mij of ik soms die postbode kende. Ik moest al lachen, "hij noemde je zeker bij je voor naam", vroeg ik hem. Ja, zei Ron. Allebei waren we het erover eens, het was een beetje vreemd. Niet dat de man onaardig is, maar ik weet niet, hij bezorgt wel je post natuurlijk. En ziet dan je naam, maar hoort dat niet een beetje bij je beroepsgeheim als postbode?

Afijn afgelopen donderdag dacht ik, ik ga het ook eens aan Alison vragen. Of zij de mailman wel eens spreekt. Oh Richard you mean?, zei ze. Ja uh Richard ja. Ja die sprak zij regelmatig en met de kerst gaven ze hem ook een kadootje. Zo'n aardige man. Okay dan! Was ik toch even helemaal niet op de hoogte dat dit gebruikelijk is zeg. En dan toch nog zo aardig blijven doen tegen ons die Richard. Jarenlang niks van ons gehad met de Kerst. En toch nog uiterst vriendelijk.

Misschien dit jaar dan maar eens een kadootje voor hem kopen. Hij is ook wel gewoon hartstikke aardig en altijd reuze vriendelijk. Want.... vanavond stond hij weer bij ons aan de deur. Met..... een pakje!!!

Mail from abroad, Ron!, zei hij tegen Ron die de deur open deed. Hey Richard!, zei Ron. Die nu inmiddels ook zijn naam weet. Tegenwoordig moeten we voor alle pakjes uit Nederland tekenen. Dus Richard had zijn papieren al bij de hand. En na een krabbel van Ron en een "have a great evening, Ron!" verdween Richard weer in zijn postmobiel. Op naar het volgende huis.... Gewoon een echt aardige postbode, die onze voornamen onthoudt. Laten we er maar verder niks bij inbeelden. Maarja, wat geef je nu zo'n postbode met de kerst? Ik zou het echt niet weten!

Het pakje werd door Ron in de keuken gezet en al snel had ik een broodmes gevonden om het plakband open te snijden... Bovenop had ik al gezien aan het handschrift dat het van mijn moeder was. Altijd zo lief!!!Echt een Sint & Piet pret pakket!!! Hartstikke bedankt ma!! Heerlijk! Vanavond chocolademelkje en speculaas bij de tv!

Groetjes Petra

14 opmerkingen:

Petra zei

Officieel mogen medewerkers van de USPS niet meer dan $20 per adres aan cadeautjes ontvangen en geen cash. Rick drukt de onze dus altijd een Kerstkaart met een cadeaubon in de hand voor een supermarkt of zo, waar iedereen wat aan heeft. Vroeger hadden we ook een postbode, die ons bij naam kende (wel bij achternaam), maar de huidige is minder vriendelijk.

Joyce zei

Wat wel en niet mag:

Gifts to Postal Service Employees
While many Postal Service™ customers have traditionally thanked their letter carrier with gifts of cash during the holiday season, this practice puts our employees at risk of violating federal law. The Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch ("Standards"), specifies that Postal Service employees may not accept gifts from outside sources (including Postal Service customers) or gifts given to them because of their official positions. Postal Service employees are also prohibited from soliciting gifts from outside sources.

There are a number of exceptions and exclusions to the general gifts rule. Postal Service employees may accept the following items:

-Snacks and beverages that are not offered as part of a meal.
-Items with little intrinsic value (i.e., greeting cards, plaques, pens, coffee mugs, etc.).
-Perishable items (i.e., flowers, chocolates, cookies, etc.); if the items are clearly worth more than $20, employees should share them with others in the Postal Service workplace.
-Items with a market (retail) value of $20 or less.
-Gifts motivated solely because of a personal relationship.
-Gifts for which the employee has paid market (retail) value.
-Gifts paid for by the Postal Service.
-Postal Service employees may not accept cash - in any amount or form (bills, checks, money orders) - from an outside source.

Die van mij wisselt regelmatig, zie hem/haar bijna nooit, heeft mij nog nooit bij m'n voornaam genoemd, dus die krijgt niets.

Anja zei

Wat een heerlijk pakket heeft je moeder verstuurd.
Nooit geweten dat men de postman (in ons geval een vrouw) iets geeft met de kerst. Misschien moeten wij dat ook maar eens doen.

Anoniem zei

Nou heerlijk avond is gekomen bij jullie.
Daar kan je weer heel even mee voorruit.

Erna

Anoniem zei

Geef die postbode lekker een warme sjaal met een kaart met jullie doggies erop......

Rita Meyer zei

Ik gaf de postbode altijd $20 cash en daar heeft hij nooit over geklaagd ;-). Toen ik eenmaal wist dat cash niet mocht gaf ik hem een gift card van Target of Starbucks van $20. Ik kende trouwens de naam van onze postbode ook. Hij heette Omar en hij heeft 5 jaar lang heel trouw de post bij ons bezorgd.

Marchiena zei

Leuk om zo'n pakket te krijgen, is het toch nog een beetje Sinterklaas bij jullie.

Jullie hebben zeker een vriendelijke postbode (de aanhouder wint hè :p) Het siert hem dat hij toch niets laat merken.

BiancaF zei

Wat lief vab je moeder!
Dan was ik wat dat betreft snel ingeburgderd :) De postbode had ik wat gegeven...
Hier in Ned geef ik de vaste postbode alijd een kaart en een doos Mercie, maar ik geloof dat ik hier de enige ben;)

www.ine1149.web-log.nl zei

Grappig dat de postbode jullie bij de naam noemt. Geloof niet dat er in Nl iets aan de postbode gegeven wordt. Zou voor ons ook moeilijk zijn want we hebben geen vaste postmevrouw (het zijn tegenwoordig bijna altijd vrouwen, die de post rondbrengen)

Jessica zei

Hoi Petra,
Weer eens een berichtje uit Vlaardingen. Herkenbaar, je verhaaltje over de postbode die je persoonlijk kent. Die van ons heette David (zo heet ie denk ik nog steeds ;-) ), een heel aardige man. Heel handig dat ie ook nog lange tijd verkeerd geadresseerde post bij ons bezorgde (toen we van 2111 naar 2511 verhuisden). Hij gaf ons altijd een kerstkaartje. Na 1 of 2 jaar ben ik ook begonnen met koekjes/snoepjes e.d. geven aan hem, samen met een kerstkaartje (legde ik gewoon in de brievenbus voor hem op een van zijn vaste werkdagen, met zijn naam erop). Maar de praktijk van een kadootje voor de vuilnismannen ben ik nooit aan begonnen. Die kwamen altijd zo vroeg, moest ik dan iets bovenop de deksel van de bak plakken ofzo?
Geniet van de feestdagen, je huis ziet er weer prachtig uit!
Groetjes,
Jessica

B. zei

Oops, ik geloof niet dat wij onze postbode dame ooit wat hebben gegeven, weet ook niet of dat hier gedaan wordt... gelijk maar even checken met de locals...

Petra zei

Nou ik denk dat de postbode die jaar dan eindelijk een kadootje van ons gaat krijgen. Erg dat ik daar nooit bij stil heb gestaan. Maar het is nooit te laat om wat te leren, zullen we maar denken ;-)

@ Jessica
Nee de vuilnisman daar doe ik niet aan hoor. Die sjesen en als gekken door de wijk. Krijg er altijd de kriebels van als ik met de hondjes loop. En inderdaad, voor je het weet ligt je kadootje op de vuilnishoop als ze even te snel je prullenbak graaien ;-)

Maar bedankt voor alle tips! We gaan er wat mee doen ;-)
Groetjes Petra

Kristel Holsbeek zei

Hihi ik zie Ron zijn gezicht al...;-)
Oh jeetje jou mama heeft daar iets super lekkers tussen gestoken: marsepein....heerlijk!!!

Elke zei

Ik herinner me van vroeger in Belgie (25 jaar geleden) dat je dan met de eindejaarsperiode ook een 'fooi' gaf aan de postbode. Maar nadien veranderde om de haverklap de postbode, dus werd dat afgeschaft.
En je gaf ook een fooi aan de mannen die je vuilnisbakken op kwamen halen. Maar ik denk dat dat gebruik er uit gegaan is toen mensen extra zijn moeten gaan betalen voor het ophalen van het huisvuil. Niet dat die vuilnismannen daar iets aan konden doen, maar zij werden dan toch maar het slachtoffer.