zondag 17 april 2011

The day after

Nou inmiddels verschijnen de schokkende beelden van wat de tornado's hebben aangericht. Er wordt geschat dat er 62 tornado's in North Carolina zijn geweest. En er zijn al 22 doden gemeld in onze staat. Over verschillende staten, waar deze buien over heen getrokken zijn, is het dodental in de 70. Ze hebben nu dan ook de bijnaam Killer tornado's. Hier zijn nog steeds een drietal kinderen vermist, die buiten speelden toen de tornado's kwamen....

De plaatselijke nieuws zenders laten beelden vanuit de lucht zien en dan zie je goed de route die de tornado heeft genomen en de schade die er op die route is. Vandaag ben ik toch weer even gaan kijken op de eigenlijk bekende plekjes voor me. Down town Holly Springs is het hardst geraakt en in sommige straten ziet het er uit als of het oorlog is. Bomen hangen aan electriciteits palen en zijn boven op huizen gevallen. Overal liggen gewoon takken. Maar sommige ook al netjes op een hoopje aan de rand van de stoep. Klaar om door de gemeente opgehaald te worden.

Bedank nu nog meer ons bescherm engeltje die gisteren ons heeft behoedt van veel ellende...Dit is normaliter een doorgaande weg en er staan aan beiden kanten huizen, die je geen eens meer ziet door alle bomen die om zijn gegaan.

Ik heb even staan praten met de buurman van dit huis. Hij was thuis toen de tornado kwam. Puur geluk voor hem dat de boom de andere kant op is gevallen. Gelukkig was er in het andere huis niemand thuis. Bij elkaar duurde het hooguit 5 minuten, vertelde hij en zag hij dat het zo verder de straat in ging.

Heb overigens nog nooit zoveel mensen buiten op straat gezien als vandaag. Iedereen helpt elkaar. Hele groepen mensen zijn er in de tuinen en straten aan het puin ruimen. Vaak met grof materieel. Dat hebben de meeste Amerikanen volgens mij als standaard uitrusting in de garage hangen. Ketting zagen, generatoren, versnipperaars, ik weet niet waar ze vandaan kwamen, maar ze waren volop in gebruik vandaag.

Moet zeggen dat ik dat een mooi iets vond om te zien. Het toont, vond ik, heel sterk het karakter van de Amerikanen. Er is iets heel ergs gebeurd, maar we gaan niet bij de pakken neer zitten. Het "opkrabbel-vermogen" zeg maar. En dit collectief opkrabbelen, na deze verschrikkelijke tornado's is dan toch eigenlijk wel een zeer positiefs iets. Bij een dag die zeker de geschiedenis in zal gaan als 1 met de meest ergste tornado's ooit in North Carolina.

Verder ben ik vandaag bij Bob en Alison geweest om kleine Morgan te bewonderen. Wat een ontzettend lief klein babietjes was. Die hele kleine ienieminie handjes... Toch wel een klein wondertje. Zij waren overigens nog maar net een half uurtje uit het ziekenhuis gekomen met Morgan toen de tornado zich aandiende. Ook weer zowat he?
Maar gelukkig is het voor ons heel erg mee gevallen! En is het opruimen in volle gang bezig!

Groetjes Petra

12 opmerkingen:

Miranda zei

Vreselijk dat nieuws...zag de beelden al op je vorige berichtje. Als je bij mij op mijn blog langskom krijg je daar een invulling van onze dag, een impressie van het Keukenhof....zo heerlijk Nederlands!!!

Anoniem zei

Wat erg allemaal! en wat een ravage...
Dat zal nog wel even duren voordat alles weer opgeruimd is.
Fijne dag! gr BiancaF

Anoniem zei

Fijn dat jullie veilig zijn, zag er allemaal heftig uit op tv.
Groet, evelyn

Trudy zei

Pffff...wat een ravage zeg.
Kan me voorstellen dat jullie blij waren met het beschermengeltje.
Moet er niet aan denken om er midden in te zitten...

groetjes weer

Anja zei

Wat een ravage. Maar geweldig dat men samen de schouders eronder zet!!

www.ine1149.web-log.nl zei

Wat hebben jullie geluk gehad! Dat zal wel even duren voordat alles weer opgeruimd is.

Petr@ zei

Ik hoorde gisteren op het nieuws al dat er 22 doden gevallen zijn in NC. Vreselijk hoor. Jullie hebben zo'n geluk gehad dat de tornado (vlak) langs jullie heen is gegaan.

Gelukkig dat Alison op tijd uit het ziekenhuis was. Je moet er toch niet aan denken, bevallen midden in een tornado!

Natasja Valentijn zei

Ongelooflijk om de ravage te zien! Dat kun je toch niet voorstellen, hè! De engeltjes hebben goed over jullie gewaakt!

Anoniem zei

Wat een bende ongeloofelijk dat het zo dichtbij jullie is geweest.
Dat was een reuze bescherm engel.

Is het met Ron zijn oma allemaal goed gegaan?

Erna

Anna zei

Gelukkig is er bij jullie niet veel gebeurt, het is wel onwerkelijk.
Zo zit ik met je te bellen en dan opeens die tornado's.
Hier was het ook op het nieuws.
Met Oma gaat het goed.

Marchiena zei

Wat een ravage zeg,jullie hebben zeker een beschermengel. Het lijkt me heel erg beangstigend zo'n tornado.

B. zei

Poeh gelukkig dat jullie veilig zijn.
Het heeft hier ook gigantisch gestormd maar bij ons weinig schade, alleen hoor ik nog steeds hier en daar wat bomen omvallen in ons bos.