vrijdag 13 juni 2008

Landje-pik

Gisteren 's morgens koffie wezen drinken en daarna wat boodschapjes gehaald en naar huis. We hadden de film de Kiterunner binnen gekregen en Ron was er niet van onder de indruk, dus ik wilde die 's middags even gaan kijken. Vond het een erg leuke film en daarna wilde ik met de hondjes naar buiten gaan en het was helemaal blauw buiten. Dikke rook hing er en je rook ook een enorme brandlucht. Was dan ook zo weer terug naar binnen. 's morgens rook je het wel een beetje, maar nu was het ook erg mistig zeg maar en sloeg direct op je keel. Dit komt allemaal omdat er in het oosten van North Carolina op het moment branden woeden in een natuurpark, verspreidt over een heel groot gebied. Toen ik terug kwam zette ik de tv aan en tot mijn verbazing werd er op het nieuws toen niet zoveel over verteld. Normaliter, bij onweer of enig ander nieuws weten ze maar al te goed hoe het allemaal gebeurd is en wat te doen. Maar nu was het verdacht stil, later op de dag werd dat allemaal wel ingehaald en werd er een "code red" afgekondigd. Afijn nu maar hopen dat het zaterdag allemaal mee zal vallen met de loop.

Verder ook in het nieuws gisteren, de afloop van de "involuntary annexation law". Vorige maand kregen we van de gemeente een brief dat ze onze wijk waarin we wonen wilden annexeren.Er werden openbare vergaderingen gehouden en die kon je dan bij wonen over het hoe en wat. Wat is het verhaal? Wij wonen net buiten de bebouwde kom. Al is er 1 straat in de wijk, wat net weer wel in het bebouwde gebied valt. Heel ingewikkeld allemaal. Maar eigenlijk wonen we op grondgebied van Holly Springs. Holly Springs en Fuquay Varina (waar wij wonen) hebben tien jaar geleden afspraken gemaakt, wie welk grond gebied tot het zijne mag noemen. Afijn zover nog niks bijzonders. Omdat wij buiten bebouwde kom wonen, wordt bij ons het vuil niet door de gemeente opgehaald. Daar hebben wij zelf een contract met een vuil ophaler voor en wij zijn niet aan gesloten op de gemeentelijke riolering. Ons huis heeft een septic system. Lijkt heel ingewikkeld, maar werkt net als een riolering in praktijk. Wel komt de water voorziening van de gemeente. Het grootste voordeel is dat wij maar de helft aan city taxes betalen. En dat is een percentage van de waarde van je huis, wat dus echt duizenden dollars per jaar scheelt. En de kosten van de vuil ophaal en het onderhoud van de septic zijn daar een peuleschilletje bij. Maar....., nu heeft Fuquay dus besloten dat ze ons bij hun bebouwde kom willen laten horen. Wat dus hogere taxes op gaat leveren. Onder het mom dat het contract met Holly Springs een overdenk periode had na tien jaar, hebben ze besloten om ons gebied te annexeren, voordat Holly Springs dit zou gaan doen. Dit is een onvrijwillige keuze. Op zich is dat allemaal nog te over zien. Want zou je denken dan wordt je ook aan gesloten op de gemeentelijke riolering en wordt je vuil op gehaald. Maar nee, voor die gemeentelijke riolering aanleg moet de huiseigenaar gaan betalen. En niet zo'n klein beetje ook. Ook dat loopt waarschijnlijk in de duizenden dollars. Ook al wil je heel die riolering niet, want je hebt een goed werkend septic systeem. Kortom jolijt alom en er zijn heuse actie commitees op gericht. Het blijkt nu ook, dat Holly Springs helemaal niet van plan is om hun grondgebied op te eisen. Dit is nu onlangs ook bekend geworden, dankzij interventie van 1 actie commitee en hun advocaat. Dus die reden kan in feite niet meer aangevoerd worden.

Onze wijk is namelijk niet de enigste wijk er zijn in totaal zo'n 600 huizen die geannexeerd zouden gaan worden. Allemaal zo een beetje in onze omgeving. Maar, ook daar is weer een uitzondering, een wel hele "foute" uitzondering. De wijk waarin de burgemeester van Fuquay woont, is uitgesloten. Zo ook de tuinderij van de man die "in the board of directors" zit en zo was er nog een vriendjes gevoelige wijk. Ziedend zijn ze hier! Afijn om het verhaal niet te lang te maken. North Carolina is 1 van de vijf laatste staten die onvrijwillige annexatie toe staat. Nu is er met grote dwang gevraagd om deze wet te herzien en gisteren is dat gebeurd en is er voorlopig een jaar onderzoek naar de kwestie voorgesteld en is aangenomen door middel van stemmen. Dus we hebben nog even een jaar uitstel. Ik kan me namelijk wel voorstellen dat je bepaalde city taxes moet gaan betalen, maar het hele verhaal van die extra kosten voor gemeentelijk riolering die per "feet" berekend worden is van de zotte, om nog maar te zwijgen dat de burgemeester hier aan niet wordt onderworpen. Dat is natuurlijk vragen om reacties van de buurt genoten. Het was weer een knap staaltje plaatselijk regeren!

Groetjes Petra

7 opmerkingen:

Ineke zei

Ik hoop voor je dat de wind morgenochtend de andere kant op staat. 't Zal anders geen lolletje zijn om dan de te moeten lopen.

Veel succes!

groetjes, Ineke

Petra zei

Jee, wat corrupt, zeg, dat de burgemeester er buiten zou blijven! Die North-Carolinians toch, ha ha. Gelukkig een jaartje respijt, hopelijk wordt die wet inderdaad permanent aangepast. Erg, dat er zo'n brand is, ik vind dat altijd zo zonde van de natuur (en zielig voor de dieren).

Anoniem zei

Geen grotere verschrikking dan die locale overheden en hun "vriendjespolitiek". Goed dat er zo'n verzet tegen is want van de gekke dat je door zo'n besluit wel mag betalen maar de voordelen er niet van hebt.
Hoop dat die branden snel aan een einde komen.

dries en vera zei

Veel succes Zaterdag,
Knap hoor je doet het voor een heel goed doel.
Groetjes Dries en Vera.

Anja zei

Wat een geweldige foto's heb je afgelopen woensdag van de hondjes in het water geplaatst.

Hopelijk omt er aan de branden snel een eind, jammer van zoveel natuurschoon.

Anja zei

Wat een geweldige foto's heb je afgelopen woensdag van de hondjes in het water geplaatst.

Hopelijk omt er aan de branden snel een eind, jammer van zoveel natuurschoon.

Anoniem zei

zo...., wat een lekkere vriendjespolitiek daar zeg, kan ron geen burgemeester worden of zo, haha dan hebben jullie geen probleem meer.
zonder dollen, veel succes met de ontwikkelingen hiervan.