dinsdag 8 juli 2008

Het leven van een

ecologisch verantwoorde bramenkweekster gaat niet altijd over rozen.

Photobucket

Wat is er aan de hand? Zondag was het DE dag, ze, als in de bramen, waren "gaar" (of voor Elke ze waren rijp ;-) ). Feestvreugde voor Petraatje, want ze had wel zin in een vers braampje. Gewapend met schaaltje ging ik dan ook me uitleven op de bramen struik. Na alle zichtbare zwarte bramen geplukt te hebben, dacht ik laat ik ook nog even een paar blaadjes hier en daar op tillen. En zowaar zo vond ik nog een stel "verse". Onderop en daarna ook nog even helemaal boven aan. En had ik dat nou maar overgeslagen, want onder die blaadjes zat een wespen nest. IEEEEEEEEEEKS!!!! Gil en krijs natuurlijk, er zat er 1 op mijn hand en mijn adem verstokte en heb hem weg gemept. Gatverre, gatver!
Wat een natuur freak ben ik toch, maar niet heus. Gelukkig was ik niet geprikt, maar met gillend geluid en versnellende pas was ik dus ook meteen weer binnen. Zwaaaaaar teleur gesteld. Natuurlijk was de helft van mijn eerste oogst ergens op de grond beland en ik had er zwaar de pe in. Ron zat binnen en hoorde mijn verhaal aan en ging daarna bewapend met stok proberen de wespen te verjagen. Echt geen leuk klusje, maar ik moedigde hem aan, vanuit de porch, hi hi hi. Na een paar keer porren en meppen en een run van Ron, naar de porch waar van ik de deur voor hem open hield, zagen we een zwerm wegvliegen en daarna ook de mega grote koningin. Jakkes nog eens aan toe. Toen even daarna de kust veilig was, ben ik mijn eerste oogst weer gaan oprapen. Wat een toestand zeg!

Photobucket
Klein stukje wespennest

Daarna ook nog wat druiven geplukt, die ook al aardig wat wespen bij zich hadden. Maar gelukkig waren die enigszins verspreidt. Afijn het leverde een bordje "vers fruit met hindernissen" uit eigen tuin op!

Photobucket

Photobucket

Maandag was het wat bewolkt en ik zou in de middag pas weer nieuwe documenten binnen krijgen en om de ochtend nuttig te besteden, had ik me bedacht om de coniferen te knippen. Voor de hondjes was het ook lekker nu zo een beetje rommelen in de tuin. En het ging goed, tot ik toch wel heel erg veel gezoem om me heen hoorde. Overal zaten volgens mij hommels. Althans zo'n geluid maakten ze. Maar toen pas keek ik eens goed de tuin in. En zag een zwerm van zwarte beesten zo'n tien centimeter boven het gras vliegen. Gatver wat zijn dat nou weer? Leken wel vliegende mieren als in Nederland. Precies alsof er net een nest uitkwam, alleen waren deze zeker zo'n drie centimeter groot. Natuurlijk, dat moet dan net in mijn tuintje komen wonen. Ik als een speer de hondjes bij me geroepen, die dit keer gelukkig geen bitterballen in hun oren hadden en daana ik dus mooi weer, met versnelde pas, naar mijn veilige porch! Waarom nou toch? Het bleek dat die dingen niet alleen erg groot waren, maar ook nog eens voor geen meter konden vliegen, met de nodige noodcrashes van dien. Ze vlogen echt overal tegen aan. Ze leken op de Japanse kevers, maar waren echt veel groter. Gatverdamme wat waren dat een vieze beesten. Afijn ik heb de boel de boel gelaten en heb binnens huis een leuk en veilig klusje opgezocht. Ik hou echt wel van kevers, maar dan van het soort met vier wielen en die kunnen rijden. Niet van het soort wat niet kan vliegen en vreselijk bromt!
Later toen Ron thuis kwam is hij nog gaan kijken in de tuin, maar zag niks meer, zei hij. Ik nog hoe kan dat nou? Het zat er vol van. Maar ook ik zag ze niet meer. Wat een geluk, wat vanzelf komt, gaat van zelf weg, blijkbaar?
Maar dat was te vroeg gejuicht, want vanmorgen waren ze er weer. En heb nou gezien dat ze uit de grond komen. Nog jakkie-er! En wat nog wel het meest trieste was, ze vinden bramen lekker! Zal je net zien.

Photobucket

Hier een exemplaar op de plaats waar eerst het wespen nest zat.....

Photobucket

En hier een exemplaar met een hersenschudding die net tegen een muur was gevlogen en dus heel rustig bleef zitten.....

Heb ze net "gegoocheld", maar het zijn volgens mij "June beetles". Nou ze kunnen niet vliegen en hebben ook geen kalender wat het is inmiddels Juli! Ze komen inderdaad uit de grond, want 's winters eten ze de wortels van je o zo mooie gazonnetje op en zomers dus je bramen. En het wordt nog mooier. Want wat is de natuurlijke vijand van die griezels, juist ja, wespen! Waarom hadden we dat wespen nest nou ook weer weg gehaald?
Weet het goed gemaakt, ik koop gewoon voortaan mijn bramen wel in de winkel. Veel te ingewikkeld hier......(zucht).......

Groetjes Petra

14 opmerkingen:

Jasmino zei

Jakkes zeg, wat een enge beesten in jullie tuin.... Daar zou ik ook niet vrolijk van worden. Succes ermee!

Anoniem zei

getsie, kan me voorstellen dat je daar niet blij mee bent. Is er geen bestijdingsmiddel tegen (behalve wespen)?
Dat vind ik nou altijd de ellende met een tuin (of balkon) heb je wat leuks/lekkers, dan komen er weer allerlei beestjes op af.

Anoniem zei

teleurstelling, teleurstelling, teleurstelling. Het is toch wat allemaal met die beestjes. Kun je niet gewoon gaas spannen over je hele tuin???? en anti worteldoek onder je hele gazon.... tja dan is daar weer t volgende punt, hoe is t daar met mollen???? toch maar naar de winkel, begrijp nu waarom de bramen zo duur zijn....
groetjes,
Ann

Annemiek zei

Het stikt er van de beestjes!
Hier hadden we een rupsenplaag, en het is een bepaalde vlieg die eitjes legt in de cocon. Dus nu stikt het van die vliegen. Het een eet het ander.
Hier zijn de bramen ook al rijp, gek dat het tegelijk is met die van jullie zo ver zuidelijk. Behalve spinnen heb ik nog niks engs in de bramenstruiken gevonden :)

Anoniem zei

Wat een beestjes gatver, maar je oogst ziet er lekker uit!!

Groetjes,
Kaar

Anna zei

Ik heb je blog gelezen, was weer leuk.Ik ben bij toos en gerard wezen eten.Ik heb heerlijk gegeten en ijs toe. Dus zo doende heb ik je blog weer gelezen.Wat geweldig.Het fruit zag er wel lekker uit. Hier hebben we alleen frambozen en aardbeien de aardbeien zijn opgegeten door de vogels .
Die beesten zagen er wel groot uit.
Groetjes Oma, gerard en Toos

Anoniem zei

Hoi'
Zag er allemaal heel lekker uit zeg. Fruit uit eigen tuin. Met hindernissen inderdaad. Leuk om oma op je blog te zien staan. Die gaat toch ook met haar tijd mee he. Groetjes INgrid

Petra zei

@ Oma
Wat leuk om een berichtje van u te lezen hier. Lekker ijs eten is nooit weg. En leuk dat Gerard en Toos je het blog weer hebben kunnen laten lezen!

@ Ingrid
Nou he, inderdaad heel modern je oma! Toch wel heel erg leuk!

Anoniem zei

Brrrrrrr allemaal enge beestjes, maar wat moest ik lachen om je verhaal :-))
Groetjes Yvonne

DixieChick zei

Jakkes wat een enge beesten..brr..maar ergens wel grappig dat je nou net hun natuurlijke vijanden hebt verwijderd.

Wij kunnen hier ook heerlijk komkommers en tomaten uit eigen tuin eten..volgend jaar zal ik zeker ook eens wat bramen planten. Het ziet er heerlijk uit!

Anoniem zei

Je wordt af en toe lirische van ale die vreemde insecten hier. De een nog groter dan de ander.
Hier zat van de week een ding op de muur met 2 van die enorme prik dingen voor zich, geen idee wat dat nu weer was. Wespen hebben we hier gelukkig minder, maar wel rupsen inderdaad.

gr petra

kastelke zei

Hahaha, Petra, jouw blog was weer lachen geblazen! Ik zie je dan zo gillend met je mandje door de tuin rennen op weg naar de porch, terwijl de bramen in het rond vliegen...
Wij hebben dit jaar een plaag van slakken. Bweik, ook maar vieze beesten. En natuurlijk wil ik geen gif strooien want hier loopt ook zo'n harig herdertje door de tuin, en die willen we niet ziek maken. Dus leren we leven met half opgevreten bladeren aan de struiken.
(leuk dat je het je nog herinnerde dat wij 'gaar' zeggen als het over iets gaat wat je kookt, en 'rijp' als het over vruchten gaat die een natuurlijk 'rijpings'proces doormaken.)

Petra zei

Oei, die wespennesten hebben we hier ook regelmatig, ik ben er als de dood voor!! Gelukkig ben je niet gestoken.

Anoniem zei

hahaha, geweldig! Het kost ff wat moeite maar dan heb je ook wel echt fruit uit je eigen tuin, toch?

Mooie foto van Stace...