vrijdag 26 december 2008

Run Petra, Run !

De titel lijkt op die van Forrest Gump inderdaad. Run Forrest, Run ;-) Dit komt omdat ik even iets hypothetisch (ja ja, moeilijk woord) aan jullie voor wil leggen. Stel......, je zit in de bioscoop en zo ongeveer tien minuten voor het einde van de film gaat het brand alarm af????
Er zijn geen rook of vlammen te zien? Alleen maar de zeer indringende hoge pieptoon van het alarm en een vrouwen stem die omroept dat het brand alarm afgaat en een flitslicht in een donkere zaal. Wat doe je dan? Ga je rennen of blijf je kalm?
Geef jullie even bedenk tijd om het scenario voor te stellen, hi hi hi. Heb op tv wel eens een voorbeeld gezien van zoiets. In twee zalen werden mensen bij elkaar gezet en ook daar deed zich een paniek situatie voor. Van al die mensen was het merendeel betrokken bij het onderzoek. Behalve een aantal die niet wisten wat er ging gebeuren. In 1 zaal reageerden de mensen die aan het onderzoek meededen heel rustig, maar in de andere zaal dus niet en was er een paniek reactie. Er werd gekeken hoe de mensen reageerden die niets van dit alles wisten. Het bleek dat mensen in dit soort situaties kudde gedag vertonen. Ze doen dus net zoals het merendeel van de mensen om hen heen. Blijven die rustig dan zijn zij het ook. Is er paniek, dan worden mensen daar in meegenomen. Je zou denken dus, rustig blijven in dit soort situaties. Maar het feit was wel bij de paniekers was de zaal wel twee keer zo snel ontruimd, dan bij de mensen die kalmpjes aan deden. Vond dat toen erg interessant om gezien te hebben.

Inmiddels weet ik nu dan echt wat ik zou doen in zo'n situatie overigens. Want het scenario wat ik hier boven stelde, gebeurde gisteren bij ons in de bioscoop. We dachten leuk, met de kerst naar de film! Marley & Me, zou die dag in premierre gaan en ik wilde die film graag zien. Ik had het boek ook gelezen en de voor stukjes zagen er erg leuk uit. Dus wij naar de middag voorstelling, wat ook de premierre voorstelling bleek te zijn. Helemaal vol zat de zaal! En dat gebeurt niet veel hier. Ook omdat er zoveel zalen zijn in de bioscoop en omdat hij ook nog eens in een grote zaal speelde. Maar iedereen moest opschuiven, zodat alle mensen in de zaal konden. Was weer eens "ouderwets naar de film", dacht ik nog. Want normaliter zitten er hooguit 20 mensen in een zaal, maar nu dus nokkie vol. Afijn de film begint en het was inderdaad een leuke film. Erg grappige scenes en ook herkenbare stukjes. Onze eerste Beardie heeft destijds een heel achterboard van een 1 persoons bed op gegeten en kon ook altijd door hordeuren heen (dacht ze). zo niet de eerste keer, dan met een aanloopje zekers. Ook zijn we met haar twee keer "blijven zitten" op de gehoorzaamheids cursus. (Ja echt, dat kan!) De scene met de gehoorzaamheids cursus deed me dan ook echt weer aan Kim denken. Ze was echt een heerlijk apartje, maar oh zo lief (voor ons, ha ha ha). Afijn toen we in de film zo een beetje bij het eind kwamen, ging op eens het brand alarm af! Hele hoge pieptonen en een groot flitslicht ging door de zaal. Ik schrok me echt te pletter eigenlijk. Wat is dat nou? Ik snel mijn laars aangedaan, want ik had wat last van mijn linker voet tijdens de film en had mijn laars uit gedaan. Afijn, ik frommel snel mijn voet in mijn laars en kijk daarna weer op en zie dat er in die hele bioscoop geen beweging zit. Ik stond al lang klaar om te evacueren, zeg maar. Met mijn tassie al onder mijn arm. Maar het merendeel van de bioscoop bezoekers zat gewoon nog! Ja zeg, hallooooo, het brand alarm gaat af jongens! Huppatee actieeeeee!

Maar echt, dit was het standaard voorbeeld van kudde gedrag! Het leek wel dikke vette stroop al die mensen. Zo sloompjes en politiek correct. En daarachter liep ik, het Europese hittepitje, die die mensen wel in een hoogste versnelling zou willen schakelen. Komop tandje er bij mensen, actie, actie! Die nood-uitgang was helemaal voorin de zaal en bestond uit 1 deur en daar moest die hele dikke brij aan mensen door naar buiten! En met het tempo waar in de bezoekers nu bewogen, ging dat nog wel even duren. Ongelooflijk hoe mensen reageren.
Moet zeggen dat ik het altijd enorm waardeer dat normaliter hier in Amerika iedereen netjes aan sluit in rijen en dat er niet voor gepiept wordt. Maar bij een luid afgaand brand alarm gelden andere regels, niet waar? Kom op jongens vaart er in!

Wij zaten iets naar boven in het midden en hadden dus zeker twee derde van de bioscoop gangers voor ons. Ik kreeg het warm en had de neiging om via lege stoelen naar beneden te gaan. En niet zoals iedereen dat braaf via de zijkanten deed. Kreeg het daarna nog warmer toen ik een zeer sterke brandgeur rook. Kom op nou zeg, even de pas er in mensen. Maar echt niet he? Gewoon in sukkel gang!!!
Tsjonge jonge, ik keek om me heen en zag dat de rechterkant veel sneller ging, want er gingen daar ook mensen via de normale uitgang naar buiten. Eigenlijk wilde ik in 1e instantie niet die kant op, want daar kwam de geur vandaan. En nooit richting brand lopen, klonk het stemmetje in mijn hoofd. Maar we konden natuurlijk wel die kant de trap af en dan aan de andere kant richting nooduitgang deur gaan. Dus ik Ron aan zijn hempje getrokken en we draaiden om. Richting rechts, maar wel naar die exit deur. En het ging inderdaad ietsjes sneller, maar nog stonden we voor die ene deur. Waar ook nog mensen net voor de uitgang weer gingen verzamelen, waardoor er geen andere mensen naar buiten konden. Jemig zeg! Denk even na!!! Inmiddels ving ik ook een glimp op van een hele kolonne brandweer auto's die buiten stonden. Dat krijg je als je 1 meter 85 bent, dan zie je dat soort dingen omdat je over mensen heen naar buiten kan kijken. En echt ik werd van dat aanzicht nou echt niet rustiger. Nou weet ik wel dat je hier in Amerika niet zo heel veel hoeft te doen om zo'n hele rits met van die zwaailichten voor je deur te krijgen, maar moet zeggen dat ik die liever van buitenaf wilde aanschouwen. Maar in de tussentijd stonden wij nog steeds binnen. Uiteindelijk was er iemand die het "licht" zag en die zware nood uitgang deur open hield en de mensen sommeerde door te lopen eenmaal buiten. Vast iemand die dat filmpje van het kuddegedrag ook gezien had, want er bleven steeds meer mensen die net buiten waren voor de deur stil staan.
En toen......, toen waren wij dan eindelijk ook buiten! Pffffffff wat een opluchting. Misschien dat het bij elkaar maar een aantal minuten geduurd had om buiten te komen. Maar eigenlijk kan ik ook niet precies zeggen hoe lang het nou echt geduurd had. Voor mijn gevoel een eeuwigheid.

Ron wilde eenmaal buiten nog even gaan staan kijken, maar ik had het helemaal gehad! Dalijk komt er een ontploffing of zo, dus doei! Zo ver mogelijk hier vandaan. Of zou ik nou echt te veel films gezien hebben en gebeuren dat soort ontploffingen alleen in films? Moet zeggen dat ik in de gauwigheid ook geen uitslaande vlammen ergens zag en ook geen massa's rook. Maar toch he? Je weet het niet. Weet wel dat de meeste slachtoffers van de vuurwerk ramp in Enschede destijds, ook mensen waren die stonden te kijken. En dat ging mij dus echt niet gebeuren. Graag zo ver mogelijk er vandaan dus. En zo stonden wij op enorm grote afstand even te kijken naar wat er buiten allemaal gaande was. En we telden ontzettend veel ladderwagens van de brandweer en nog veel meer politie wagens. En, veel volk. Heel veel volk, met enorme bakken popcorn en 2 liter bekers cola in hun handen. Met zijn allen op de parkeerplaats van de bioscoop. En gelijk vroeg ik me af???? Als er nou brand is, is dan het eerste wat je denkt? Oh jee, mijn popcorn en mijn cola? Laten we die snel meenemen? Afijn, het was weer even duidelijk dat ik toch echt uit Nederland kom en ik erg nuchter ben en sommige dingen dan niet snap. Maar deze eerste kerstdag-actie wordt er 1 voor in de boeken ;-)

We zijn daarna naar huis gereden en ben ik aan het eten begonnen. De varkenshaas was zoals vanouds weer erg lekker. Maar ondertussen vroeg ik me nog wel steeds af of de film nou ook zo eindigde als in het boek. Volgens mij werden sommige dingen in de film wel ietsjes opgeleukt, zeg maar. Maar het eind in het boek is toch een beetje triest. Had ik dan net dat snotter moment gemist? In principe denk ik dat we wel terug kunnen gaan naar de bioscoop en vragen om een nieuw kaartje voor de film. Want 's avonds was de bios weer open gegaan zag ik in het nieuws en viel de brand uiteindelijk dus toch mee.
Photobucket

Maar mochten we terug gaan, ik doe voortaan mijn gympen aan in de bioscoop, ben ik mooi snel buiten! Geen kuddegedrag meer voor mij! Run Petra, Run!!!

Groetjes Petra

8 opmerkingen:

Annemiek zei

Poeh, dat is schrikken zeg. Ik geloof dat ik ook zo buiten zou zijn, maar misschien hebben die mensen teveel fire drills op de scholen meegemaakt. Het wordt er bij kinderen ingepeperd om snel en rustig een gebouw te verlaten, ik heb het 1 keer gezien op de basisschool, en ik heb nog nooit een groep van 300 kinderen zo rustig gezien!
Wel interessant dat kuddegedrag, ik geloof het graag dat paniek aanstekelijk is. Toch zou ik denk ik ook liever buiten staan, zeker als je niks weet wat er aan de hand is. Ik heb wel eens gehoord dat de mensen die vliegtuigongelukken overleven degenen zijn die over de stoelen rennen.

Ineke zei

Haha, ik denk dat ik mijn ellebogen gebruikt zou hebben om heeeeel snel buiten te komen. En die laars, die zou ik mooi in mijn hand meegenomen hebben.

gr, Ineke

Anoniem zei

Whahahahahah nou gelachen heb ik zeker om je prachtige waargebeurde story.
Ik zou ook inderdaad die rij niet afwachten en zo over de stoelen naar de nooduitgang sjeezen!

Erna

Petra zei

Wij zijn raar, want we hebben al zoveel valse brandalarms meegemaakt (in het midden van de nacht in hotels bijvoorbeeld). Nu reageer ik alleen, als er iemand komt zeggen, dat het ernstig is. Maar ik kan me je gevoelens goed voorstellen! De andere Amerikanen dachten waarschijnlijk net als wij, als het echt erg is komt er wel iemand om dat te zeggen.

Anja zei

Haha, wat een komisch verhaal.
Ook ik zou me geen raad weten om buiten te komen.

Wij hebben een poosje geleden brandalarm in een hotel gehad, er waren daar mensen die gewoon de lift gebruikten.

Anoniem zei

Ik denk dat het wel klopt wat Petra zegt. Sommige mensen hebben al zo vaak een oefening of een vals alarm gehad, dat je er niet meer warm of koud van wordt, tot er iemand komt die zegt dat het echt is!!
Gelukkig viel het mee en ik zou zeker terug gaan. Zou het niet uit kunnen staan dat ik het eind gemist zou hebben!!

ann en ron zei

Nou ik ga toch ook voor zo snel mogelijk weg wezen. Ik ga ook niet wachten op iemand die zegt dat het echt heel erg is. Stel dat de vlammen achter die nooddeur heel groot zijn of lekker ondoordringbare rookwalmen, komt er dan iemand met een gasmaskertje op (liggen die daar klaar???) om te zeggen dat het echt erg is??? Ons noodplan voorziet ook in het verzamelen buiten het gebouw om "koppen" te tellen maar niet voor de deur. Het Hemeltje (nieuwjaarsdag Volendam) begon ook met een smeulend stukje kerstversiering maar er staan in Volendam nu nog dependances van Beverwijk -brandwondencentrum-. En zoals jezelf zei in Enschede vielen de meeste slachtoffers bij de kijkers. Je kunt de ook rustig blijven maar wel opschieten en niet teuten. En ik weet idd niet of ik aan mijn popcorn en cola had gedacht, hier wordt er toch ingepeperd om niets mee te nemen en rustig maar zo snel mogelijk naar buiten te gaan. Nee hoor Peet, geen risico en je hebt nieuwe kaartjes gekregen om dit nog eens rustig over te doen.
Trouwens zelfs in Amerika hoog "brandgehalte" met kerst....
groetjes,
Ann en Ron

Guus zei

Das hartstikke eng joh! Maf he, dat iedereen dan opeens kalmpjes aan doet, gelukkig was er geen paniek, maar ik weet niet wat beter is in zon geval.

Heb je gezien dat dit jaar een fik was in de Euroborg, waar FC Groningen voetbalt? Jos was er heen voor een foto, hij belde me nog, paniek daar! Niet te zuinig. Gelukkig waren wij die wedstrijd niet kijken, moest er niet aan denken hoe ik me op de tribune zou voelen met een brand en mijn man beneden langs het veld met zijn camera... dán had ik paniek!!!

Fijn dat het goed is afgelopen in de bios!