zondag 21 maart 2010

The Battle

Gister middag zijn we naar Bentonville gereden. Bentonville ligt zo'n drie kwartier ten zuiden van ons. De reden dat we die kant op gingen was dat er dit weekend de "Battle of Bettonville" werd nagespeeld. 3500 mensen zouden er aan mee doen. Een collega van Ron deed ook mee en via hem kwamen we er van te weten.

De rit er naar toe kwamen we, dankzij Miep, behoorlijk door BoerieBoeriestan. Echt! Veel landelijker dan dit kon bijna niet. Het heeft altijd wel wat vind ik. De verlaten schuren en huizen tussen de katoenvelden. Helaas kwamen we in een flinke rij terecht voor parkeren.

Photobucket

Dat duurde wel even. Maar eenmaal op de parkeerplaats hadden we mazzel want er was net een open parkeer plekje toen iemand helemaal vooraan weg ging. Daarna liepen we een veld op, want vol stond met ouderwetse tentjes.

Photobucket

Zo was er een dokter en winkeltjes waar ze brood verkochten en alles op de ouderwetse manier en in ouderwetse kledij. De dokter vertelde een heel verhaal over hoe operaties werkte. En dat ging toch wel anders dan nu. Er waren kleine vuurtjes waarop wat water of zoiets sudderde en tot ik klein detail, zag alles er authentiek uit. Daarna liepen we door naar Harpers House dat tijdens deze battle als ziekenhuis had gediend. Daar stond een lange rij voor te bezichtigen.

Het weer droeg zeker bij aan de drukte. Het was zalig gisteren en zeker 25 graden.
Hierop zijn we richting battlefield gelopen. En daar was het ook al aardig druk. Maar om het veld waren bossen en we hoorden daar trommels en trompetten, dus zijn we daar even gaan kijken. En daar was het helemaal terug in de tijd. De manschappen waren zich aan het opmaken voor de strijd. Er was een wapen inspectie en er werd met losse flodders geschoten. Er liepen paarden en dames met mooie jurken fraaide het geheel op. Hartstikke leuk om te zien!

Photobucket
Lining up...

Photobucket

Inspectie

Photobucket

Photobucket

Dames met mooie jurken. Echt! Het was net als de tv-serie North & South!

Photobucket

Een passerende generaal...

Photobucket

En een snurkende soldaat bij een kanon

Photobucket

We hebbn zo een beetje door beiden kampen gelopen. De Union en de Federale in dit geval. De Union soldiers zijn van het Noorden en de Federale van het zuiden. Zij hebben deze battle dan ook verloren. Zojuist las ik in de krant dat er een grote meerderheid van de mensen die aan dit naspel mee wilden doen, tot de federale wilden horen. De Unie soldaten waren er dan ook stukken minder. Duidelijk dat dit nog steeds een beetje speelt in deze contrijen.

Moet zeggen dat ik het hele battle gedoe niet zo kon volgen. Het was er 1 zo druk dat we niet zo veel zagen. En 2 er werd nou ook niet gezegd wat er allemaal gaande was. Behalve dat er aan het begin met een vlag werd gezwaaid dat het begonnen was. De kanonnen waren wel leuk om gevuurd te zien worden. Maar die hele battle is een beetje aan mij voorbij gegaan.

Photobucket

Het is jammer dat ze niet iets van een tribune hadden, zodat iedereen het een beetje kan zien. Nu stonden de pers fotografen op een verhoging en verder was er niet iets waar je het beter kon zien.

Hier onder een slideshow met meer plaatjes.En een filmpje met aan het eind de kanonnen! ;-)We hebben niet tot het eind gewacht want we moesten aan het eind van de middag naar het feestje van Sean de man van Beth die veertig werd. Dus hoe het allemaal afgelopen is weet ik niet. Nouja eigenlijk wel natuurlijk. Want de Unie (north) heeft gewonnen, hahaha. Dat was van te voren al duidelijk. Het leukste vond ik al die klederdracht. Het had iets speciaals. Dit wordt 1 keer in de vijf jaar nagespeeld hier.

Het feestje was erg gezellig en de burgers errug lekker! Het was zalig weer en we hebben dus heerlijk buiten gezeten. En weer met iedereen bijgekletst.

Groetjes,

Petra

7 opmerkingen:

Kasaka zei

Grappig, he, die reenactments? Of eigenlijk gewoon heel goed gedaan. Het is alweer jaren geleden, dat we er een zagen. De vader van een van Saskia's vriendinnen figureert ook in die "gevechten". Hij heeft zowel een grijs als een blauw uniform, afhankelijk aan welke kant hij nodig is. Fascinerend, die Burgeroorlog.

Kristel Holsbeek zei

Wist niet dat je dat kon gaan bekijken. Wel mooi gedaan.
Hopelijk was het feestje ook leuk.

Annemiek zei

Een stukje geschiedenis om te zien, interessant lijkt me. Alleen moet je niet denken aan hoe het werkelijk was en hoeveel doden er vielen. Gek toch, dat mensen dit naspelen. Wat zou die drang zijn?

Petra zei

@ Annemiek
Ja dat snapte ik ook niet zo goed. Dat op dat veld lopen en oorlogje spelen. Vond het zo in de bossen veel leuker moet ik zeggen.

Martin zei

Wat een schitterende foto's heb je toch weer gemaakt. Ongelooflijk, het zou zo in de geschiedenis boeken geplaatst kunnen worden. :-)

Anoniem zei

Idd weer mooie foto`s Peet, echt....

Groetjes Mariet

www.ine1149.web-log.nl zei

Ik moet altijd een beetje lachten om die grote kerels die dan oorlogje aan het spelen zijn.

Je foto's zijn weer prachtig, mooi in zwart/wit.