zaterdag 23 mei 2009

Dudok

Van de week hadden we weer leuke post! Alvast twee kaarten voor mijn aanstaande verjaardag. Waarvan 1 zelfs met muziek, lichtjes EN bewegende onderdelen. Allemaal in 1 kaart! Zo grappig om te zien. Moest er dan ook erg om lachen en de hondjes vonden het geluid dat uit de kaart kwam ook zeer interessant. En er werd ook nog een grote doos uit Barendrecht bezorgd! Met heel veel lekkers!

Photobucket

Kaas, currysaus,Zaanse mayo, Wasaatjes, echte grasboter, stroopkoeken, smeerkaas, kroepoek en nog veel meer moois en lekkers! Hartstikke bedankt ma! Het is helemaal geweldig.

Aan het eind van de middag hebben we een "Summer-kick-off pool party" bij Frank & Sharon. Memorial day weekend is HET begin van de zomer. Zij zorgen voor de hamburgers, hot-dogs en drinken en wij moesten dan een side dish meenemen. Nou zat ik van de week al te bedenken wat ik dan zou mee gaan nemen. En dacht aan een appeltaart. Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik die alleen nog maar uit een pakje heb gemaakt. En dus nog nooit zonder Koopmans zeg maar. Schandalig ik weet het, maar eens moest de eerste keer zijn niet? En daarom ging ik op zoek op het internet naar een leuk recept. En kwam terecht op het appeltaarten weblog. Een weblog vol met alleen appeltaart recepten. Nooit geweten dat er zoveel zijn!

Maar.... daar zag ik hem. DE DUDOK appeltaart. Dit is echt mijn all-time favoriete appeltaart. Te koop aan De Meent in Rotterdam, in het Dudok gebouw. Echt dit is zo'n lekkere appeltaart. En nog nooit heeft een andere appeltaart deze kwa smaak overtroefd. Maarja,..... de Meent is hier ff een eindje vandaan, zeg maar. Daar rijden we niet zomaar naar toe. En dus heb ik al in geen tijden een stukje Dudok appeltaart gegeten. Nouja stukje...., het is altijd een heel stuk, want de Dudok taart is ook nog eens behoorlijk hoog. Bij mijn laatste bezoekje aan Nederland had ik hem trouwens ook misgelopen. Ik had hem besteld bij een restaurant in Rotterdam, waar we gingen eten. Maar helaas kwam de serveerster terug om te vertellen dat de taarten uitverkocht waren. Vette pech!

En nu, nu zag ik op het appeltaarten weblog een recept om de Dudok appeltaart zelf te maken. Zou het? De echte Dudok taart? Dat zou wat wezen zeg. En besloot meteen dat die het moest gaan worden! Een betere en lekkere kan gewoon haast niet ;-) De vulling is altijd zalig en de bodem heerlijk krokant.

Dus van de week heb ik de ingredienten gehaald. Bastard suiker, vanille suiker, bloem, en 1,5 kilo appels. Probleem was even de appel compote, maar daar heb ik van die 1 persoons speciale kleine bakjes White house, natural Golden delicious appelsauce voor gekocht. Die heb ik laten uitlekken in een zeef, zodat het meeste vocht er uit liep. Afijn vanmorgen vroeg al aan de slag!

Deeg maken en kneden en dan een half uur de koelkast in. Daarna appels schillen, de rozijnen wellen en de appelmoes laten uitlekken. De appels schillen was nog het meeste werk, want er gaan echt veel appels in die taart. Je moet ze ook even bakken, zodat het vocht er een beetje uitgaat en ze al wat zacht worden. Volgens mij is dat het geheime truukje waardoor de taart zo lekker is. Maarja, dit is mijn eerste zelf gemaakte appeltaart, dus echt zeker van mijn zaak ben ik natuurlijk niet ;-) Daarna de spring vorm vullen en dan ziet het er zo uit.

Photobucket

Mensen kinderen wat is die taart zwaar eenmaal gevuld. Hierna nog het kruimeldeegje er boven op en dan 50 minuten de oven in. En dan, dan is ie klaar!!!!

Photobucket

Petra's Dudok taart!!! Kan bijna niet wachten om er een puntje van te nemen!!!! Maar goed dat hij mee moet vanmiddag, anders hadden we de taart helemaal alleen op moeten eten. Dat zou vervelend zijn ;-) Het hele huis ruikt er gewoon naar. Alsof ik op de Meent in de brasserie zelf naar binnen liep. Zo lekker!

Voor de liefhebbers hieronder het recept van het appeltaarten weblog.

Bodem:
300 gram bloem
250 gram boter
150 gram basterdsuiker
halve theelepel zout

Vulling:
1,5 kilo jonagold in dikke brokken/schijven
(ik heb Granny Smith overigens gebruikt)
klein potje appelcompote
flinke eetlepel kaneel
twee kopjes rozijnen/boerenjongens
evt beetje suiker

Kruimeldeeg:
90 gram bloem
40 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
40 gram boter
én, een springvorm van 26 cm doorsnee

1 Voor de bodem: Voeg alle ingredienten voor de bodem samen, kneed het deeg en laat het een halfuur koel en ingepakt rusten. Verdeel het deeg over de bodem en druk het goed aan. Zorg voor ene opstaande rand ter hoogte van de bakvorm. Verwarm de oven voor op 190 C/375 F graden.

2 Voor de vulling: Doe de appelparten in een koekenpan en bak ze even (hierdoor worden de appels zachter en gaat het vocht eruit waardoor de bodem lekkerder blijft). Voeg een beetje water toe zodat ze niet aanbakken. Meng de appels met de compote, de kaneel, de rozijnen/boerenjongens en eventueel suiker. Doe dit in de vorm en druk het goed aan.

3 Voor de kruimels: Kneed de bloem, vanillesuiker en boter met de hand snel tot een kruimelig deeg, voeg daarna de basterdsuiker toe en meng dit goed maar kneed niet meer. Verdeel het gelijkmatig over de appeltaart.

4 Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Zorg dat de kruimels mooi gekleurd zijn.
____________________________________________

Dat was het recept, echt een aanradertje hoor!!!

Groetjes Petra

23 opmerkingen:

Miranda zei

Nu Petra, alvast gefeliciteerd vanuit Virginia, enne wat ziet die appeltaart er lekker uit! Opa Piet maakt hem ook altijd met dan in de microwave gekookte appeltjes. Ik zal hem ook gauw eens proberen, en onze asperges waren heerlijk overgens, het soepje weet ik morgen te vertellen. Fijn lang weekeinde!

Anoniem zei

Jeetje Peet, je zou er zo een stuk van pikken, ik ruik `m hier bijna, lekker hoor! Ik hou d`r van , hahahaa
Als ie nou goed smaakt ook, heb je misschien gelijk een handeltje ;-)Dutch Apple Pies doen het goed in Amerika!

grtz Mariet

elmarstel zei

Mmmmm, het water loopt me in de mond zo lekker ziet tie eruit, dus smaken zal die dan ook wel hoor en idd het is de lekkerste appeltaart "de dudok", het recept geef ik wel even door aan mijn lief, want zij is vh bakken en ik vh op eten, hahaha.

Nel zei

Hoi Petra
ook vanuit Goes alvast gefeliciteerd. Ik hoop dat je een superleuke dag zult hebben. De voorpret is alvast een 10 !!
Leuk die link naar al die appeltaarten, ik ga meteen de DUDOK in m'n blog zetten. Ik ga altijd als ik in Rotterdam ben zoveel mogelijk hier koffie drinken. Ook hebben ze heel veel andere lekkere dingen.
Heel veel plezier en nog heel veel jaren.

Anoniem zei

Mjammie ziet er heerlijk uit.
Ben benieuwd hoe die smaakt.
En een zalig pakk.

Gezellig weekend

Erna

Anoniem zei

Van hart gefeliciteerd alvast met je verjaardag.

Het recept van de appeltaart even opgeslagen want het ziet eruit om er meteen een te gaan bakken.
Ga het zeker een keer proberen. Je hoort van het resultaat.

Verder de hartelijke groetjes van ons uit Burgh-Haamstede.

Doei Nellie

Sandra zei

Hi Petra,

Leuk weer eens een taartenrecept!! Dudok zit ook in Den Haag tegenwoordig, en het is inderdaad de lekkerste appeltaart die er is (al is die van de AH ook erg lekker).

Ga van je verjaardag genieten,
Groetjes,
Sandra

Petra zei

@ Miranda
Fijn dat de asperges gesmaakt hebben! Als je ze een poosje niet gegeten hebt smaken ze nog beter niet?

@Mariet
Was er maar geur en smaak internet he? Zou helemaal een uitvinding wezen. Dat is pas handel, ha ha ha.

@ Elmarste
Hey een Dudok kenster! Ja en deze smaakte echt het zelfde vond ik.

@ Nel
Hey Nel, leuk weer wat van je te horen. Ja hun perentaart is ook super. Het is echt een heerlijk adres met heerlijke dingen!

@ Erna
Nouwwwww, hij smaakte als DE echte Dudok. Niet te geloven gewoon. Dit recept is van uit het niets gewoon op de eerste plaats binnen gekomen en blijft daar denk ik wel bij mij. Daar kan Koopmans nooit tegen op.

@ Nellie
Ben benieuwd of hij in Burgh Haamstede ook in de smaak valt!

@ Sandra
Wij hebben dezelfde smaak Sandra, want die kleine taartje van de AH vind ik inderdaad ook erg lekker. Maar toch.... die Dudok... ha ha ha.

Ben overigens pas volgende week jarig hoor, maar dan zijn we op vakantie. Dus vandaar dat de post vroeg was dit jaar ;-)

Groetjes Petra

Ineke zei

Mmmm, wat ziet die appeltaart er lekker uit. Natuurlijk viel hij in de smaak bij iedereen!Dat kan niet anders.

Wel veel werk zeg :-)

gr. Ineke

Anja zei

Wat ziet die appeltaart er heerlijk uit!! Ik ben geen keukenprinces maar ga het toch eens proberen.

Bianca (Hollandranch) zei

Wat ziet die appeltaart er SUPERGOED uit, water loopt me in de mond, het recept ligt op de printer en ga ik het zeker proberen ! (deze week al denk ik)

Alvast een heel fijne verjaardag !

Marchiena zei

Die appeltaart ziet er heerlijk uit Petra. Leuk dat je het recept van Dudok hebt, ze zijn echt super lekker.

Groetjes,
Marchiena

Bibi zei

Leuk, weer een mooi taarten recept erbij. En hij ziet er mooi uit ook!
Ik heb nog nooit een dudok appeltaart gegeten dus ik ben erg benieuwd.
(ik maak altijd een beetje extra deeg om van te snoepen, erg he? ;-))

Kristel Holsbeek zei

wow wat een kanjer...;-) ziet er heerlijk uit..

Mary-Ann zei

Zo lekker, en ik noteer het recept, ga hem ook eens proberen te maken. Thanks...

Liefs uit een wit NL

Unknown zei

Morgen ga ik hem bakken, wordt de eerse Dudok taart in IJsland. Ik kom uit Rotterdam en Dudok is een eeuwig watertandend gemis :)

Ik laat het je weten hoe hij geworden is.

Groeten,
Marcel

Unknown zei

Morgen ga ik hem bakken, wordt de eerse Dudok taart in IJsland. Ik kom uit Rotterdam en Dudok is een eeuwig watertandend gemis :)

Ik laat het je weten hoe hij geworden is.

Groeten,
Marcel

Petra zei

Succes Marcel! Laat zeker even weten hoe je hem vond!

Miek zei

Overheerlijk en prima gelukt. Ik heb ipv Boerenjongens maar een scheut Grand Marnier gebruikt :)

Miek zei

O ja, ik woon in British Columbia, Canada. Dudok appeltaart ook vast een primeur hier. Miek

Staceyconnor zei

Wat leuk Miek!
Nu ook in BC Dudok taart. Goed idee van de Grand Marnier :-)
Groetjes Petra

Unknown zei

Een berichtje uit Wales: ik ga het zeker proberen. Gebruik je zelfrijzende bloem of gewone bloem? Dank je wel voor het recept!

Unknown zei

Nog 9 min. en de kruimels zijn nog niet bruin