dinsdag 23 september 2008

Convenience center

Vandaag ben ik naar het Convenience center geweest. Moet zeggen dat toen ik die naam hoorde ik heel iets anders in mijn hoofd had. Een soort van luxe iets, wat erg handig moest zijn? Maar viel dat even tegen, want heel simpel gezegd is het gewoon, de grofvuil stort plaats. Ofte wel de milieu straat. Maar hier heet dat een "convenience center".....
Alle rommel die we uitgezocht hadden van zolder afgelopen zaterdag, had ik in de auto zitten en daarvoor moest ik naar dit convenience center van onze county. Erg convenient was het wel, want alles wat ik in mijn auto had mocht in dezelfde bak. De "milieu-opleiding" die ik bij de milieustraat in Hellevoetsluis en Zierikzee mocht krijgen, had ik hier echt niet nodig. Weet nog dat toen wij naar hier gingen verhuizen we regelmatige tripjes naar het grofvuil hebben gemaakt. Alles werd daar onder het wakend oog van de opper milieustraat meneer, ordelijk en verantwoord gerecycled. In Zierikzee was het gratis nog, maar in Hellevoetsluis moest je er voor betalen. Hier hoefde ik niet te betalen en was er ook weinig wakend oog.
Op zich leek het bij het aankomen rijden best op de milieustraat van Zierikzee. Een stuk kleiner dat wel, maar allemaal bakken met borden er bij, waar wat in moest. Ook was er zo'n zelfde meldhokje, dus ik meldde me daar netjes voordat ik mijn auto begon leeg te halen. En vertelde, zoals in Zierikzee altijd gevraagd werd, wat er in mijn auto zat wat weggegooid moest worden. In Zierikzee kreeg je daarop dan een hele preek, met in welke containers wat moest. Met alle wild wijzende gebaren van de opper milieu straat meneer. De man echter in dit hokje keek me duidelijk verschrikt aan. Oef, ik stelde vragen en ook nog over het scheiden van afval. Dit was geloof ik nieuw voor hem?
De convenience center meneer had een heel groot afrokapsel en was van het formaat groot en stylish gekleed in een kanarie geel overal. En was zoals ik al zei erg verbaasd over mijn, door Zierikzee ingeprentte recycle kennis.
Want ik had een stel dozen, een opvouwbed, een plastice hondenmand, kussentjes van de tuinstoelen en nog meer van dat soort fratsen. Hij mompelde wat, en wees naar bak nummer 2. Boven nummer 2 stond een groot geel bord, dezelde kleur als zijn overal, waarop stond, "other waste". Hmmm beetje vreemd, want moesten mijn dozen niet in de carton bak? Terwijl ik het piepschuim uit de doos in de other waste bak gooide en met mijn doos richting container nummer 1 liep, van carton, wees de convenience center meneer me weer terug naar nummer twee, de "other waste" bak.
Nouwwwww, hier werd niet veel gerecycled volgens mij? Als de milieu straat meneer van Zierikzee dat toch zou zien! Die had me gelijk met een gil terug geroepen. "Wat gaan we doen mevrouwtje?" en had me per direct naar container nummer 1 gestuurd. Met een strenge "zo-niet-dan-toch" blik. Maar de covenenience meneer in kanarie-outfit, wilde ik nou ook niet tegen me hebben, dus gooide ik al die dozen dan maar in de other waste bak.

Na alle dozen kwam het opklapbed. Had netjes het matras er af gehaald zodat dat in de nummer 2 bak kon en het spiraal en poten in de ijzerbak kon. Maar alweer werd ik terug verwezen naar vergaarbak nummer 2. Huh? maar dit was toch ijzer? Nee alles moest in de other waste container. Hij was echt helemaal het tegen overgestelde van de milieustraat meneren in Zierikzee. Ik snapte er in ieder geval helemaal niks meer van.
Eigenlijk werd ik er een beetje droevig van, want het is er allemaal aanwezig, al die mooie gescheiden bakken met mooie gele borden met de gepaste namen er boven. Maar die groot uit gevallen kanariepiet met het afro-kapsel, snapte het spelletje denk ik niet. Misschien zouden ze hem op een field-trip naar Zierikzee moeten sturen? Weet zeker dat hij daar veel zou leren en het milieu zou een stuk beter af zijn.
De rest van mijn rommel verdween ook in bak nummer twee. En toen de auto leeg was, deed de convenience kanarie een soort van tralies over bak nummer 2 en drukte op een knop en volgens mij werden al onze spulletjes direct samengeperst tot 1 massa. Hij zei geen eens gedag meer, maar was helemaal gefocused op de samenpers actie. Dat was zijn taak! Misschien vindt hij dat wel het leuke aan zijn werk en was het nou niet echt het achter liggende milieu verhaal waar hij door gefascineerd was? Jammer, duidelijk een gemiste kans.....

Groetjes Petra

14 opmerkingen:

Anja zei

Geweldig zoals jij je verhalen altijd verteld. Ik heb in een deuk gelegen en zag het al helemaal voor me.
Voor het milieu is die kanariepiet duidelijk geen aanwinst.

Anoniem zei

nou moe zeg!!!! zitten wij hier alles gescheiden aan te leveren en daar in dat grote amerka maken ze er gewoon een potje van......,dat schiet lekker op zo, maar ik ben het met je eens dat ze maar eens een leerzaam tripje in nederland moeten volgen,haha

Anoniem zei

Niet te geloven, en wij voelen ons al schuldig als ik papier een keertje in de vuilnisbak gooi ipv de papierbak...Je vraagt je af of het dan allemaal wel zin heeft als de grote jongens er met de pet naar gooien..en da`s niet alleen in Amerika!

Ik zag het al helemaal voor me, hilarisch! Het is echt streng in Z`zee idd...

kastelke zei

De milieu opzichter die wij hier hebben doen me wat denken aan Mrs Dominatrix uit "Marley and me'. Duidelijk van het soort dat ze dus ook in Zierikzee en omgeving weten te recruteren.
Maar waarschijnlijk was al jouw Amerikaanse afval gecontamineerd... Wie weet met 'hollanditis'. Of door hondenhaar. Of door nog wat anders. Maar hoogstwaarschijnlijk door onkunde en luiigheid.

Annemiek zei

Jammer dat hij je alles bij elkaar laat gooien. Hier staat er wel iemand met een wakend oog bij hoor! Je zal niet zomaar plastic bij het oud papier gooien!

Sylvia zei

Een van de allereerste dingen die ons hier opvielen was dat Amerikanen niet of bijna niet aan gescheiden afval doen. Onbegrijpelijk wat je soms bij het gewone afval ziet staan, kartonnen dozen, plastic flessen etc. Terwijl 1x per week het papier, plastic, blik en glas apart wordt opgehaald. In het begin deed ik altijd keurig m'n blikjes apart en m'n plastic flessen en m'n glas, alles apart, totdat ik zag dat ze gewoon alles (met uitzondering van het papier) in een grote vuilniswagen pleurden. Jaaaaaaa, wat is dan het nut? Ik heb het eens gevraagd aan zo'n vuilnisman: "we will sort it later.." geloof jij het?
En nu ik toch lekker bezig ben: ik heb een buurvrouw en die gebruikt alleen plastic bordjes en bekertjes, is zo lekker makkelijk heb je geen afwas ???!!!!!! Hoe bedoel je milieubewust? Nehhhhh

Petra zei

@ Sylvia
Inderdaad geloof er helemaal niks van inderdaad, dat ze dat naderhand gaan scheiden.....
Dat van de plastic bordjes kan ik ook niet begrijpen. Hier was het zelfs zo dat toen we hier zo'n droge zomer hadden er op de tv werd aan geraden om plastic bordjes te gebruiken om zo water uit te sparen voor de vaatwasser. Nee, daar is het milieu mee gebaat??? Snapte het echt niet.

ann en ron zei

Doet me denken aan het Wildlife park in Homosassa.
Kwam keurig mijn batterijtjes inleveren in de giftshop. Denk ze hebben vast wel een aparte afvalbak bij een wildlife park waar alles gefocust is op de natuur. De mevrouw die ik erover aanspraak bekende met schaamrood op haar kaken, dat ze helaas nog niet zoveel aan mileu bewuste afvalscheiding doen als bij ons...

Overigens ze had wel een uniformpje aan maar dat was niet kanariegeel en ze had een kapsel style krulspeld mevrouwen van de zwembclub.

gr,
ann

Anoniem zei

Wij Nederlanders houden op dit gebied overal rekening mee. Maar af en toe vraag je je wel af of het allemaal veel zin heeft. Als andere (grote) landen het niet zo nauw nemen. Wij blijven ons papier, glazen potten, batterijen etc wel scheiden en weggooien en met de grotere spullen naar de bakken van het milieupark. Waar we dan onze spullen idd in verschillende bakken moeten deponeren. Misschien en online cursus hoe het in NL gaat hihihi
Karin

Ineke zei

Prachtig verhaal heb je er weer van gemaakt.
Stiekem vind ik het wel een beetje jammer dat het zo in Nl niet kan, eindeloos gezeur altijd als je hier wat weg moet brengen.

gr, Ineke

Miranda zei

Ook hier heb ik dezelfde ervaring. Ik mooi alles scheiden om vervolgens daar in de grote gemeenschappelijke vergaarbak te stoppen. Na 3 weken heen en weer rijden en dikke frustratie ben ik er maar mee gestopt. Maar voel me nog steeds schuldig dat ik de batterijen zo de prullebak in jobt.
Hoe je ook klets tegen die mannen, ik heb het idee dat ze helemaal geen zin hebben in het scheiden van afval. Moeten ze nog verder lopen.....Sterkte met het oplossen van dit probleem.....maar als het jou of mij lukt laten we het elkaar weten niet? Groetjes,

Anoniem zei

Petra, je snapt er weer niets van...begrijp je dan niet wat een goede daad die kanariegele man heeft verricht? Zou jij het leuk vinden als je uit je vertrouwde omgeving wordt gerukt, hardhandig in een achterbak wordt geladen en dan als klap op de vuurpijl ook nog gescheiden van alles waar je je nog een beetje aan vast kan klampen helemaal ALLEEN in container nummer 3 of 4 wordt verpletterd? Nee, die kanarieman heeft een goed hart, dan maar beter met z'n allen in één keer verpulverd. Misschien was ie zelf ook wel zo samen met z'n voliere vol langharige kanaries gerecycled?
:-))

Anoniem zei

Gescheiden afval hebben ze hier nog nooit van gehoord,alleen oud ijzer wordt apart gezet maar dat kan nog wat geld opleveren voor de stortbaas alias milieu-opzichter ;-)

Prettig weekend !

Petra zei

@ Karin (dh)
Ja ik bekijk dat soort dingen ook helemaal verkeerd natuurlijk ;-)
Het is een "teamsport" dat afval inzamelen en ik gooi gewoon het hele team uit elkaar, ha ha ha