maandag 20 juli 2009

Powerloos

Na een test die ik vrijdagmiddag per email moest maken, kwam vanmorgen het telefoontje. Gelukkig hoefde ik toch niet zo heel lang te wachten achteraf. Ze wilden me inderdaad wel als collega, alleen is het salaris nog niet helemaal duidelijk. Een belangrijk detail niet? Op zich wel leuk dat alles positief is natuurlijk. En als alles een beetje goed loopt, heb ik dadelijk per 3 augustus gewoon echt een leuke part-time baan. Maar toch ben ik nog een beetje voorzichtig, het kan nog steeds twee kanten opgaan.....

Na het telefoontje weer naar de cursus toe. Toen ik aankwam zo'n tien voor 1 stonden de andere dames nog op de gang. Knoopie was er dus nog niet. Normaliter is ze er ruim van te voren. Maar vandaag dus niet. Toen ze ongeveer 1 minuut voor 1 aankwam was ze behoorlijk in de war. Of moet ik zeggen in de "knoop". Later vertelde ze wat er allemaal aan de hand was. Ze was haar autosleutels kwijt en had onder haar auto een reserve sleutel vandaan moeten vissen.

Even het plaatje, mevrouw Knott in bloemetjes jurk liggend op haar oprit om ergens onder de auto vandaan een verborgen sleutel zien te vinden. Moest al lachen bij de gedachte alleen. Ze was er zelf ook helemaal van de wap van, dat was duidelijk. En vooral het begin van de les verliep wat chaotisch. En vandaag gingen over serieuze zaken als bio-ethics praten. En dat zijn zaken zoals, euthanasie, abortus, stamcel onderzoek en ga zo maar door. We moesten op het internet research doen en twee artikelen lezen over een bio-ethic onderwerp naar keuze. En daarna moesten we er wat over vertellen aan de klas. Soort van mini presentatietje.

Nou had ik voor stamcell en euthanasie gekozen. En bij mijn zoektoch naar euthanasie, kwam natuurlijk een artikel over Nederland naar voren. Het ging over euthanasie bij kinderen onder de 12 jaar. Duidelijk een hekel onderwerp hier. Euthanasie is dat al, dus laat staan bij kinderen. Het artikel had het dan ook continue over moorden en ga zo nog maar even door. Het ging met name over kinderen die zonder de euthanasie een maand langer hadden geleefd. Dus waar lig je de grens.

Het andere artikel wat ik las ging over stamcel onderzoek en dat er een doorbraak in het onderzoek naar Parkinsons was gevonden om via huidcellen een verandering aan die cel toe te brengen en dat die vervangen kon worden in een hersencel, zonder stamcellen van embryo's. Even kort gezegd hoor, het verhaal was zoals te verwachten een stuk ingewikkelder.

Het doel was om over deze zaken te praten zonder je eigen mening te verkondigen. Dus gewoon bij de feiten houden. Bij de stamcel artikel ging dat voor mij wat makkelijker dan bij de euthanasie, vooral omdat bij dat laatste artikel de feiten en de mening van de schrijver duidelijk niet in verhouding lagen. Dus geprobeerd de feiten te melden en me niet uit te laten over de moordenaars.

De andere dames deden dit ook aardig, maar sommige hadden bij abortus toch wel een duidelijke mening. Zo was er iemand die de mening deelde van de schrijver van het artikel over het geven van anti-conceptie en algehele onthouding. Anti-conceptie alleen maar leidde tot meer...... Het woord werd dus ook niet gezegd. En algehele onthouding werkte gewoon beter, aldus haar. Op de vraag of de school of de ouders vroeger met voorlichting moesten beginnen was ze het ook eens met de schrijver van het artikel. Niet doen, is alleen maar vragen om ellende, aldus zo kwam het op mij over.

Na haar kwam een andere dame aan het woord en die had nou juist bij een afdeling gewerkt waar als er jonge vrouwen ongewenst zwanger raakte, geprobeerd werd om deze "kinderen" beter te begeleiden. En die was juist voor meer voorlichting. Helemaal het tegen overgestelde. Dus het niet melden van je eigen mening, ging met dat laatste onderwerp een beetje de deur uit. Sommige onderwerpen zijn ook moeilijk. Maar in deze regio is het geloof toch wel duidelijk aanwezig en hebben mensen een bepaalde kijk op dit soort zaken. Wat de gemoederen wat verhit maakten.

Maar behalve abortus werden er ook zaken als de doodstraf en of doktoren daar aan mee moeten werken, besproken. Ook klonen werd besproken. Want god schept het leven. Verder ook het inplanten van een chip in een menselijk brein. Waarmee je zeg maar zo de tv op een ander kanaal kan zetten als je dat aan je brein doorgeeft. Het schijnt binnenkort een optie te worden. Dus je bent gewaarschuwd.

Afijn het werd zo nog een beladen middaagje. Toen we na de pauze doorgingen met het volgende hoofdstuk was het even weer in het ritme komen. En net toen ik een stuk uit het boek moest voorlezen, werd het ineens donker in de klas. Heel donker! En alleen op de gang brandde nog het noodlicht. Er was een stroom storing! En het lokaal waar we in zitten heeft geen ramen en dus was het echt pikkedonker. Knoopje ging op onderzoek uit en het werd niet echt duidelijk wat het was. Maar doorgaan met de les was geen optie, want we zagen echt niks meer.

Toen er na tien minuten nog geen stroom was, kwam het verlossende woord van de receptioniste, want het bleek dat Progress energy een storing had. En die kon tot half 6 gaan duren. En zodoende besloot Knoopje, dat we naar huis mochten. Zo'n drie kwartier eerder dan de les zou duren. En zo had ik vandaag dus een vroegertje. Dankzij Progress Energy. Of misschien toch dankzij die verhitte discussies van even daarvoor. Dat zou natuurlijk ook goed mogelijk kunnen zijn ;-)

Groetjes Petra

6 opmerkingen:

elmarstel zei

tja kan me die discussie wel voorstellen, want zo progressief zijn amerikanen niet, dus dat zijn dan moeilijke onderwerpen.

blij dat je wat van je soll. hebt gehoord en wat bedoel je dan met "er zijn onduidelijkheden over het salaris"????

Anoniem zei

Spannend wat betreft je sollicitatie, maar we blijven duimen.
Wat een onderwerpen om te bespreken (vooral in Amerika), want wij NL-ers hebben over het algemeen een andere mening/kijk hierover.

Groet,
Kaar

Annemiek zei

Ik moest even opzoeken welke cursus je ook alweer aan bezig was: zo'n onderwerpen kun je alleen maar even aan tippen in 1 les. Er zijn hele cursussen etiek (en ook 'technical writing' zoals memo's en dergelijke).
Er komt wel veel aan bod in die les!
Fijn om weer wat te horen van de baan.

Martin zei

Ik probeer me altijd verre te houden van dit soort discussies, met name als het met Amerikanen is.

Ik ben vaak een voorstander van alles, zelfs van een ingebouwde chip in je brains en het klonen. Maar niet iedereen is het er mee eens en kan me de andere standpunten dan ook goed voorstellen.

Toch vind ik dat veel zaken, zoals abortus/gay marriage/klonen en ga zo maar door, iets is dat de persoon in kwestie zelf moet bepalen en niet de mensen om die persoon geen. Wat geeft mij bijvoorbeeld het recht te zeggen of abortus wel of niet mag?

But hey, this is America! LOL!

Petra zei

@ Elmarstel

Daarmee bedoel ik dat we het nog niet eens zijn over het salaris, hi hi hi.

@ Annemiek
Ja het is best uitgebreid allemaal. Natuurlijk wel in vogelvlucht, maar toch. De cursus is een zogenaamde "Career readines cursus" zoals ze dat hier nomen.

@ Martin
Ik ben ook snel geneigd om het positieve er van in te zien. Als je een ouder bent van een kindje die erg ziek is en het kindje lijdt veel pijn.... Tsja hoe denk je dan over euthanasie. Of heeft een familie lid Parkinson en geeft stamcel onderzoek een kans op genezing. Kunnen verlamde mensen weer lopen, met een chip in hun hersenen? Waar ligt de grens. Net wat jij zegt, geef de mens zelf de keuze. Maar misbruik in sommige gevallen ligt op de loer. Want door die chip zou je ook hele volkstammen kunnen programmeren en ze dingen laten doen die niet echt de vredelievendheid van de mens tentoonstellen.... De toekomst wordt nog spannend wat dat betreft!

Groetjes Petra

Bibi zei

Ik loop weer lekker achter.
Ik hoop dat ik in je volgende post lees dat je bent aangenomen MET goed salaris.
Ik ben het eens met Martin, het is niet aan ons om voor een ander te bepalen wat wel en niet door de beugel kan. Niet dat ik bijvoorbeeld voor abortus ben maar helaas is het toch belangrijk dat de mogelijkheid er is, net als euthanasie. Al hoop ik dat er in de toekomst steeds minder gebruik van zal worden gemaakt.
Ik ben meestal ook overal voor, maar als puntje bij paaltje komt denk ik niet dat ik echt een chip in mijn hoofd laat plaatsen. Maar dat het straks kan vind ik fascinerend!