zaterdag 4 februari 2006

Verse snert

Van de week kwam ik opeens op het idee om zelf erwtensoep te gaan maken. Niet omdat het zo koud was, want het was hier gister 22 graden of zo. Dus niet voor een lekker winter gevoel. Maar ik had er ineens zo'n trek in. En de Split Pea soup die ze hier verkopen ziet er heel anders uit. Had nog een rookworst die Ron's zus had meegenomen voor ons en van de week had ik op de Skype aan Anja gevraagd wat ik nog meer nodig had. Want ik heb nog nooit zelf erwtensoep gemaakt. Ik ben meer van het type, we pakken een Unox blik en de blikopener. De makkelijke weg. Maar aangezien hier de Unoxblikken niet voorhanden zijn, moest ik het echt anders aan gaan pakken, zou ik erwten soep krijgen. Denk dat mijn moeder als ze dit leest zoiets heeft van, Peet en verse soep maken???? Ja, ja, ma het is echt zo, ha ha ha.

Image hosting by Photobucket

Wat had ik nodig? Split erwten dus..... Maar nou liep ik gisteren in de supermarkt, was ik toch helemaal vergeten hoeveel ik daar van nodig had. Dus ik dacht in erwtensoep zullen wel veel erwten gaan, dus 4 zakjes meegenomen. Ze waren $ 0,69 per stuk, dus de duurte was het niet. Verder nog het vlees meegenomen wat Anja me verteld had. Vanmorgen vroeg begonnen. Ron zou een collega gaan helpen om te gaan verhuizen dus die was al vroeg op pad en ik begon aan mijn erwtensoep. Inmiddels was de 22 graden voorbij en kwam het met bakken uit de lucht. Echt erwtensoepweertje!! Toch nog maar even op internet een erwtensoep recept opgezocht. En daar stond 500 gram split erwten? 500 gram maar? Dat was maar 1 zakje spliterwten. Dat is ook niet veel? Waarom noemen ze het dan erwtensoep? Was er een beetje verbaasd over en had dus drie zakjes over, ha haha. Nou ja, alle ingredienten in de crockpot.

Image hosting by Photobucket

De uien, peentjes, aardappelen, spliterwten, de kruiden en het vlees. En de deksel er op en daarna deed de crockpot het werk. Vind het echt een superding die crockpot. Heerlijk en o zo makkelijk. Af en toe roerde ik een beetje, net alsof ik precies wist wat ik deed (ahum). Net echt ;-) En moet zeggen in het begin zag ik het somber in. Dacht echt dat er veel te weinig erwten in zaten. De soep was helemaal niet "erwtjesgroen" maar bleekjes wit? Gauw nog maar even Anja gebeld. O jee, die was niet thuis. Ada nog even gebeld want die was op de Skype en die biechtte op dat ze de erwtensoep ook altijd uit blik had. Maar kon me wel vertellen dat bij spliterwten het een ander verhaal was. Nou ja op hoop van zegen dan maar. Na een uurtje belde Anja nog op en inderdaad de hoeveelheid erwten was goed. Nou maar laten pruttelen dan. Inmiddels rook het huis wel naar erwtensoep dus zou het dan toch nog goedkomen?
Rond een uur of 1 kwam Ron weer thuis en zijn we nog even naar Crossroads gegaan. Maar eerst even langs Wholefoods. Het was weer even droog. En liep de zaak binnen. Vond het wel wat vreemd dat er zoveel mensen buiten een beetje aan het hangen waren en het terrasje voor de winkel vol zat. Het was helemaal nou niet zo'n lekker weer. Maar had nog niks in de gaten en ik liep door. Ik had knackebrod nodig en in deze winkel hebben ze zelfs keuze in verschillende soorten knackebrod. Ik vind de light altijd lekker en die hebben ze hier. Maar ik keek een donker gat in. De hele winkel was donker. En vanuit het donker zei een stemmetje. "We've got no power, mam" En nog viel het kwartje niet. Ik was helemaal verbaasd en kon het stemmetje ook niet thuisbrengen eigenlijk. Nogmaals hoorde ik het stemmetje zeggen "Mam you can't go in, we've lost power" En toen begreep ik het pas, alle stroom was uitgevallen. En heel de winkel zat in het donker en zag alleen maar schimmen rond lopen. Het had flink geonweerd en ik denk dat dat de boosdoener was. Dus ik liep weer terug naar de auto. Wat een rare gewaarwording was dat en moest er even om lachen, dat ik toch gewoon doorliep, terwijl de hele winkel donker was. Hoe bedoel je in gedachte?
We gingen daarna verder naar Crossroads. Strakjes op de terugweg nog maar even langs gaan. Het was druk op de weg en we zagen politie agenten op de kruisingen het verkeer regelen. De stoplichten deden het dus ook niet. Het was echt een flinke stroomstoring dus. Bij het derde stoplicht, gingen de lichten ineens weer werken en toen lostte de drukte van het verkeer ook op. Gelukkig maar. Ben even bij Ulta wezen kijken en Michaels en de Petsmart.
Bij de Petsmart waren ineens heel veel puppy's in de winkel. Het bleek dat er net ervoor een puppy trainingsklas was afgelopen. Kwamen wij even op tijd! Al die kleine puppenduppen stapten dapper door de petsmart heen en heb met twee nog even geknuffeld. Heerlijk is dat toch. Verder was er overal Valentijnsdag wat de klok sloeg. Helemaal bij Michaels. Alles rood en met rozen en hartjes. Grappig om te zien. Zodra de kerstspullen de winkel uit gingen, kwamen de valentijns spulletje te voorschijn. Denk dat hierna het paasgebeuren los barst. Na alle boodschapjes weer gedaan te hebben, gingen we weer naar huis. Inmiddels waren er al weer een paar flinke buien geweest. Maar de stroom was thuis niet uit geweest. De crockpot was gewoon aan het werk gebleven terwijl wij hadden gewinkeld. Wat een zaligheid.

Rond een uur of zes "de" test!!!

Image hosting by Photobucket

De lepel bleef staan!! Dat gedeelte was in ieder geval geslaagd!
Nu nog proeven....... Niet slecht, helemaal niet slecht....
Het was aardig gelukt. Het verse brood wat ik bij de Wholefoods op de terugweg met het knackebrood had meegenomen, smaakte er heerlijk bij. Goh weer wat geleerd, erwtensoep maken.........

Image hosting by Photobucket

Groetjes Petra

8 opmerkingen:

Jeanine zei

Het ziet er heerlijk uit!!!! Dus eh...... kun je precieze recept even op je blog zetten? 500 gr spliterwten, maar hoeveel andere groenten, en vlees, en WAT voor vlees? Want ik krijg er nu ook wel zin in!

Anoniem zei

hoi
zo weer wat geleerd. Het ziet er heerlijk uit. Het is dat jullie net iets te ver wonen anders had ik vandaag beslist even komen proeven. Het is hier ook erwtensoep weer. Groetjes Ingrid V
Ik heb het geld voor de sweater en blouse teruggehad van de verzekering. Het bedrag van de visa was inderdaad afgetrokken. Netjes he. Doei.

kastelke zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
kastelke zei

(ik heb even mijn vorige post gedelete, want ik had te snel op send gedrukt)
Ja, graag even een crockpot-recept voor snert, dan schrijf ik het ook even in. Nadeel is hier dat ik zelf een grote snert-fan ben, maar mijn twee mannnen.... :-(
En, Petra, zo zie je maar weer: dat heb je goed gedaan! Je bent nooit te oud om te leren. Je ma zal trots zijn! ;-)

Nel zei

Goed zo Peet !! Een goed idee in de crockpot, ik doe het altijd in een gewone pan, maar dit kan ook goed zijn dan heb je dat overkook gedoe niet. Ik maak het altijd wel een dag van tevoren en vries dan de helft in. Weet je wat ook nog eigenlijk in moet : selderijblad en knolselderij in kleine blokjes. Maar ach, mijn ervaring is het is allemaal even lekker, als er maar erwten en wortel inzit komt het allemaal goed.

Anoniem zei

Nou Peet ziet er geweldig uit hoor!

Kan het bijna ruiken hihihi
Ik hou het wel bij kippesoep, heb nog nooit erwtensoep gemaakt.

Erna

Anoniem zei

Dat ziet er goed uit, ik ben zelf niet z'on snert fan, omdat er vaak spek in zit en daar griezel ik van.
Jammer dat er hier geen Whole foods in de buurt zit, ze hebben veel europese produkten.
Eet smakelijk van je snert, groetjes

Petra zei

@ Jeanine
Het recept staat er inmiddels op.

@ Ingrid
Hey wat goed van de sweater en blouse. Gelukkig maar.

@ Kastelke
Ook voor jou het recept vandaag opgeschreven ;-)

@ Nel
De knolselderij en bleekselderij zijn niet echt onze favorieten, en heb die er inderdaad uit gelaten ;-)

@ Patricia
Dat is het mooie van eigen erwtensoep maken. Heb mooi de vette stukjes van het vlees afgesneden, hi hi hi.
En ook geen spek, maar karbonade.
Heel goed alternatief hoor ;-)