dinsdag 28 juli 2009

Gedonder

Photobucket

Op het moment is net een onweers bui over ons heen getrokken. Het was vrij pittig. Flits en knal direct achter elkaar. En daarbij ook nog een flink pak regen. De foto van hierboven was van van de week. Ik heb mijn statief herontdekt en zat op onze stoep met de camera. Toen het inmiddels droog was hoor. Ik ga niet in de onweersbui zitten. In de verte hoorde je nog wat rommels en zag je de lichtflitsen. Prachtig gezicht, maar moeilijk vast te leggen op de camera. Toch nog een soort van lichtflits er op gekregen.

Tot volgende week dinsdag worden er van dit soort buien verwacht. Het dondert dus duidelijk hier. Met ook veel regen. Nou is dat heel goed voor ons grasje, want dat komt helemaal bij. Het is elke dag ontzettend warm en dan de regen 's avonds, wat er voor zorgt, dat je het gras bijna ziet groeien. Je kan er op wachten zeg maar.

Vandaag ook weer naar de cursus geweest. Nog twee dagen te gaan. Vandaag had Knoopje wel een mooi verhaal. Gisteren stond het lokale nieuws vol van de arrestatie van een 7-tal terroristen. Jawel in het platteland van North Carolina. En laten dat nou buurtjes van Knoopje zijn. Ze vertelde dat ze eigenlijk niet vaak naar het nieuws kijkt omdat haar man vindt dat het altijd maar negatief nieuws is. Laten ze nu gisteren juist wel naar het journaal gekeken hebben en bleek dat ze gewoon midden in het laatste nieuws woonden. Ze was er helemaal van onder indruk. Haar man en kinderen gingen vaak vissen in de vijver die deze mensen achter hun tuin hadden. Zo zie je maar weer, zei ze. "Het leken zulke aardige mensen", zei ze nog. Echt, ze schaamde zich er een beetje voor, dat ze het niet had zien aankomen. Er wordt dus niet meer gevist daar, dat was duidelijk. Alhoewel, de kust zou nu veilig moeten zijn. Want ze "wonen" nu ergens anders. Moest wel lachen om haar reactie. Het was ook wel HET nieuws van gisteren. Nog belangrijker dan alle onweer gisteren. En dat wil wat zeggen, want voor onweer wordt hier gewoon de programmering onderbroken.

Verder was het het gesprek van de pauze vandaag dat Obama morgen naar Raleigh komt. Met name voor de nieuwe health care plannen aandacht te geven. Er zijn hier heel veel pharmaceutische bedrijven in de buurt. Op zich ben ik voor de nieuwe plannen. Want om ons heen zie je veel dingen die ik in Nederland niet voor mogelijk had gehouden. Zo was er een paar weken geleden een geld inzamelings actie in ons dorp voor een jong meisje dat een lever transplantatie nodig had. Kosten $110.000,-. En de verzekering ging niet betalen. Ik kan daar gewoon niet bij met mijn pet. Waar haal je zulke bedragen vandaan? Het zal je dochter maar zijn, die zo'n operatie nodig heeft.

Vandaag vertelde een van de dames dat haar broer longkanker had gekregen vorig jaar. En dat de kosten voor behandeling meer dan $ 300.000,- waren. De chemo kostte gewoon $12.000,- per maand. Nou was haar broer wel verzekerd en betaalde de verzekering een groot gedeelte. Maar nou had het ziekenhuis onderzoeken gedaan en die naar een laboratorium gestuurd die "out of network" was. En dus werden die kosten niet vergoed. Want alleen in Network laboratoria werden door de verzekering betaald. En dat liep in de papieren. Bijna een paar duizend dollar. Ik vroeg haar, moet je dat soort zaken dan ook dat nakijken? Als je zo ziek bent? Ga jij dan vragen wat ga je doen met mijn bloed? Ik zou daar dus echt niet bij stil hebben gestaan. Maar weer wat geleerd, want ja dus, je moet dat in de gaten houden. Want er werd niet betaald, out of network is out of network en dat betekende geen verzekering. Via via is ze er nu achter gekomen, dat ten tijde van al die onderzoeken haar broer niet meer in staat was om zelf te kunnen reageren vanwege de vele morfine. En hij daarom dit niet had kunnen voorkomen. Ze heeft bewijzen moeten verzamelen, vraag me niet hoe, maar de verzekering heeft uiteindelijk de out of network onderzoekskosten betaald. Echt zoiets kun je je toch niet bedenken in Nederland. Je bent zo ziek en je moet in de gaten houden waar het ziekenhuis je bloedonderzoek naar toe stuurt?

De nieuwe gezondheidszorg plannen hier in Amerika zullen vast offers vragen en wellicht ook minder leuke. Maar veel erger dan de situatie nu, kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Al denk je verzekerd te zijn, veel zaken worden gewoon niet vergoed. En dat merk je pas als je er voor staat. Persoonlijk vind ik dat dat in zo'n welvarend land (afgezien van het huidige 'crisisje') eigenlijk niet zou moeten kunnen.

Een van de voorwaarden om aan deze cursus deel te mogen nemen was dat je werkeloos moest zijn. De dames die dus bij mij in de klas zitten zijn allen werkeloos. En bijna allemaal hebben ze geen ziekte kostenverzekering meer, nadat zij hun baan verloren. Heb in de drie weken al veel verhalen gehoord. Zo gaan ze naar een speciale huisarts die $40,- voor een consult vraagt. Ongeacht waar je voor komt. Dit schijnt een speciale praktijk te zijn in Apex. Nadeel is wel, dat de wachtlijst bij deze dokter zo lang is op dit moment, omdat er zoveel mensen zonder verzekering zijn door de grote werkeloosheid. En zo zijn er nog meer verhalen waarbij ik me toch achter de oren krab. Hoe kan dat nou en is er dan geen andere oplossing? Nog twee lesdagen te gaan voor cursus en dan is level 1 afgelopen. En zal ik afscheid nemen van Knoopje en de dames. Volgens mij ga ik ze nog missen ook!

Groetjes Petra

13 opmerkingen:

Cisca zei

Hier is het ook zo drukkend met van die onweersbuien.
Heftig he, zo zie je ze niet in Nederland!

Ymkje zei

Amerika is echt een land van uitersten. Ik hoop dat het hele zorgstelsel nu een beetje ten goede van iedereen gaat veranderen.

elmarstel zei

ik hoor van mijn zwager ook wel eens verhalen en dan snap ik er niks van, dat dat kan in zo'n land ...dat is toch absurd.

Anoniem zei

He Petra,

Ff over bliksems, als je een bulbknop op je camera hebt, dan kun je met een draadontspanner prachtige onweer foto's maken.
Je kan dan n.l zelf bepalen wanneer je sluiter sluit :)
Succes met je baan he.

Groetjes Marisca

www.hildezug.info zei

Ja, omwille van de ziekteverzekering voelde ik me een beetje onzeker in Amerika. Wat als er ons iets ernstig zou overkomen? Waren we dan wel gedekt? Hebben jullie al ooit de kleine lettertjes van jullie contract gelezen? Daar is toch niet aan te beginnen.... Inderdaad, 'ondervinden' is de enige manier om te weten of je al dan niet gedekt bent.

Off topic : je hebt ooit eens een blogje geschreven over je iTunes-perikelen en dat je toen een programma hebt gedownload om de iTunes naar Windows te transfereren etc... Ik heb heel wat blogjes van je doorlopen, maar vindt het nergens terug. Kan je me helpen? Ik vond het niet in je labels terug... Alvast bedankt, Petra!

Petra zei

@ Hilde
Ja die lkleine lettertjes maken mij ook onzeker ;-)
Want zoals ik al zei je merkt het pas als het zover is, dat heb ik wel al om me heen gezien.

Het programma heet WINAMP. Download dit en download ook de plug in. Dan komt het helemaal goed Hilde ;-)

Matosh zei

Normaal word ik nooit wakker van onweer of wat dan ook, als ik eenmaal slaap. Afgelopen nacht om 01:30 uur dus wel! Mijn hemel, ook mijn vrouw werd ineens wakker van de mega herrie buiten. Storm, hagel, regen en de onweersflitsen waren zeker 30 minuten onafgebroken. Het bleef maar flitsen en het is niet eens 2 sekonden 'pauze' tussen de flitsen geweest.

Prachtig om te zien. Ik ben maar even lekker naar benden gegaan om op de bank in het donker alles lekker te bekijken. Ineens belde mijn zoon op, die reed met zijn auto in de prairies met een paar vrienden en waren opweg naar huis. Ze hadden een txt message gehad dat er een tornada warning was uitgeroepen en waren duidelijk bang, want in het pikke donker in een zware storm en hagelbuien waar je niet goed van werd, konden ze geen hand meer voor ogen zien.

Gelukkig hebben ze het thuis weer gehaald, veilig en wel, maar leuk vinden ze het zeker niet. Iedereen was bang en het zijn toch allemaal 'stoere' kinderen van begin 20 jaar! LOL!

Dus ja, ook hier is het ontzettend warm. Gisteren en vandaag is het wat koeler, zo rond de 73F, iets dat veel te koud is voor deze tijd van het jaar (het hoord zo rond de 90F te zijn), dus ja... dan kun je dit soort weer verwachten! LOL!

Ineke zei

Doodeng, vind ik over het algemeen, het Amerikaanse gezondheidssysteem. Wij, in Nl, mogen dan toch echt helemaal niet klagen.
Jammer dat je afscheid van Knoopje moest nemen!

Bibi zei

Ik ga je verhalen over Knooopje en je klasgenoten ook missen hoor!
Ik hoop echt dat er duidelijke verbetering komt in het gezondheids systeem hier want zo gaat het echt niet.

Anja zei

Wij horen die horrorverhalen ook van mensen die een gigantisch bedrag moeten betalen voor een behandeling of operatie. Laatst moest de kleindochter (baby) van een collega van Marcel een hartoperatie ondergaan er is toen ook een inzameling voor de ouders geweest. Wat dat betreft is het in Nederland beter geregeld.

Martin zei

Volgens mij ben ik echt de enige Nederlander die het in Amerika vele maken beter geregeld vind (de gezondheidszorg) dan in Nederland.

De zorg is vele maken luxer en persoonlijker. Wachttijden kennen we in Amerika niet en alles wordt zeer prefessioneel afgehandeld. Daarnaast zijn wij hier in Amerika ook nog eens vele malen goedkoper uit dan in Nederland.

Ik zou nooit meer in het 'Nederlands' systeem wat gezondheidszorg betreft terecht willen komen, nu ik het hier in Amerika allemaal heb ervaren.

Petra zei

@ Martin
Ben het helemaal met je eens dat de behandeling hier heel anders gaat. Dat is duidelijk beter dan in Nederland. Uitermate vriendelijk en veel persoonlijker.

Echter, als jij je baan onverhoopt kwijt zou raken en je zelf je premie volledig zult moeten gaan betalen is het een ander verhaal. Of wat als je 65 bent en je Medicare krijgt en niet elke dokter wil je meer helpen? Omdat Medicare langzamer is van betalen? En je moet gaan shoppen welke dokter je nog wel accepteerd. Of wat als je pillen nou net niet in die drugs subscription verzekering vergoed worden. Het systeem nu is goed voor redelijk gezonde mensen. Heb jij een chronische ziekte en maak je meer dan regelmatig gebruik van zieken huizen, dan is de 80/20% regeling best een heel stuk duurder dan in Nederland.
Bovendien is het tegenwoordig niet altijd te "kiezen" of je werkeloos wordt en dan zelf een verzekering moet gaan kopen. Want wat als je pre-existing aandoeningen hebt? Tel uit je winst! Of beter gezegd, je verlies. Want dan wordt het toch echt wel een enorm stuk duurder dan in Nederland.

Guus zei

Onwijs he van de onderzoekskosten, gelukkig is het uiteindelijk goed afgelopen, maar zijn niet echt dingen waarin je in deze situatie mee bezig wilt houden, teveel andere dingen aan hun hoofd.

Hoorde hier onlangs wel een verhaal over steunkousen van een moeder van collega. ZIekenhuis had haar naar een adres gestuurd en ook deze werden niet vergoed omdat de verzekering met hun geen zaken deed. Betrof "slechts" 300 euro, maar toch behoorlijk wat...