dinsdag 10 november 2009

Food Inc.

Vanmorgen ging ik weer aan de wandel met de hondjes. Het was tussen de buitjes door even droog. Tropische storm Ida was in aantocht en alleen vanmorgen zou het nog droog zijn. Dus daar moesten we maar even van genieten niet? Morgen zal het ook vooral veel regen zijn, dus nu maar een extra rondje met ze. En op mijn rondje kwam ik Liz tegen. Zij was met de auto en riep van achter het stuur of ik nog groente nodig had.

Zij heeft een prachtige groente tuin en had overschot, zei ze. Ze had al heel wat naar de voedselbank gebracht, maar dacht dat wij misschien ook wel wat konden gebruiken. Dus ze ratelde haar voorraad op. Als een soort van rijdende groenteboerin, hi hi hi En de sla klonk mij wel goed in de oren. Kom maar langs lopen straks dan heb ik het voor je klaar liggen, zei ze. Lekker!!! En zag al zo'n mooie onbespoten krop sla, in mijn gedachten.

Die gedachten waren ook mede gebaseerd op wat ik die avond er voor gezien had. Want via Blockbuster hadden we de film "Food Inc." in de bus gekregen gisteren. En na het zien van die film hebben we toch maar besloten om wat meer organisch voedsel te gaan eten. En dat vers geoogste kropje sla viel helemaal in deze nieuwe kijk op ons voedsel ;-)

De film gaat er namelijk over dat een aantal grote voedsel producenten te touwtjes in handen hebben in Amerika. Zo waren er beelden van kippen boerderijen die voor Tysons werken. En het schijnt dat dat bedrijf een kip heeft "uitgevonden", die niet alleen snel volgroeid is, maar ook in verhouding een veel grotere kippenborst heeft dan de standaard kip die wij kennen. Zo erg groot, dat sommige kippen hun eigen gewicht soms niet kunnen dragen en door hun pootjes zakken. De beelden waren best aangrijpend om te zien. En ja, tuurlijk had ik me wel eens afgevraagd, hoe komen die kippenfilets zo groot hier? En eerlijk gezegd dacht ik dat ze gewoon meer water bevatten. Het idee dat die kipfilets echt zo groot aan een kip "groeien", had ik toch niet voor mogelijk gedacht eerlijk gezegd. Maar de twee soorten kippen naast elkaar, maakten het wel schrijnend duidelijk.

Zo hadden ze ook beelden van hier uit Smithfield. Waar de grote varkens slachterij is van het gelijknamige bedrijf Smithfield. Nou ken ik het plaatsje Smithfield alleen van de outlet shops die er zijn. En ja ik wist dat dat bedrijf er ook zat, maar zo weet ik nu ook dat dit de grootste slachterij ter wereld is. En dat het met de werknemers niet altijd even netjes gaat. En nu begrijp ik ook waarom de varkeshazen hier zo goedkoop en twee keer zo groot als in Nederland zijn. En doet me afvragen of ik ze nu nog wel zo lekker ga vinden een volgende keer, na het zien van de beelden.

Verder waren er beelden van de runderen die gebruikt worden voor de vlees consumptie. En dat deze allemaal mais te eten krijgen, terwijl gras meer hun eigen voedsel is. Maar door mais worden ze sneller dik en er is een overproductie gaande in mais. (wat overigens in zowat elk product terug te vinden is) En die mais mag overigens niet zomaar gepland worden door de maisboeren. Want op de maiskorrel zaadjes zit een patent. Heel ingewikkelde bedrijfsplannen zitten er achter de mais. En er zijn heuse onderzoeksteam of je het patent niet misbruikt. En eerlijk gezegd ben ik e.e.a. niet veel vrolijker gaan bekijken na het zien van de film. Het zet je zeker te denken.

Ook het e-coli verhaal, wat tegenwoordig in veel voedsel schandalen naar boven komt, wordt in de film verder uitgelegd. En zo was er een vrouw, wiens zoontje overleden is door het eten van een hamburger met een e-coli besmetting. En die vrouw is nu bezig om de wetgeving voor wat betreft e-coli aan te passen. Maar nu jaren na dato is dat nog steeds niet gelukt.

Natuurlijk zullen verhalen aangedikt zijn en zal die vrolijke huis-tuin-en-keuken-eco boer die ze een aantal keer laten zien, ook wel gewoontes en zaken aan zijn vee geven of aandoen die ik liever niet zie. Maar hij hield er wel een mooie kijk op na. Laten we beginnen met goed en gezond voedsel en dan komen de health-care kosten vanzelf ook omlaag. En daar zit zeker wat in. Voor de liefhebbers hieronder een preview van de film.En zo liep ik bij Liz de tuin in en kwam ze me tegemoet met twee prachtige kroppen sla! Zo dat begint goed, de dag na zo'n film. Nu proberen het vol te houden. En er toch wat meer over na gaan denken. Welke kipfiletjes we kopen en welke eieren en yoghurtjes. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, zo klonk dat "Oud-Hollandse" gezegde toch ;-)


Groetjes Petra

13 opmerkingen:

elmarstel zei

misschien een idee om zelf een moestuin te beginnen, hahahaha

Anoniem zei

Bijzonder dat verhaal over dat vlees, wij vonden het vlees in de USA zoooo lekker en ook die grote kipfilets. We dachten dat die dieren zo`n goed leven hadden en lekker scharrelden, dat het daarom zo lekker smaakte. Of zou dat in het zuid-westen anders zijn?
Heb wel heimwee hoor, zou zo weer terug willen en nog een maandje willen toeren. Er zijn nog zoveel delen die we willen bezoeken....en ook zou ik wel eens echt willen shoppen daar. Toen niet zoveel tijd daar voor gekregen hihihih, manlief denkt daat anders over..

groetjes weer,
Trudy

Petra zei

@ Elmarstel
Nou heb ik al tomaatjes, maar misschien is uitbreiding noodzakelijk ;-)

@ Trudy
Ja eerlijk gezegd proef ik er ook niks geks aan, maar de beelden blijven nu wel hangen....
En ja he, die kipfiletjes zijn echt zoals de milkshakes echt veel groter ;-)

Kan me iets voorstellen bij het idee van je man. Al dat geshop in je vakantie, hi hi hi. Maar kom deze kant maar op en ik help jullie wel hoor, ha ha ha.

Groetjes Petra

Annemiek zei

Ik heb de film niet gezien, maar wel artikelen en boeken gelezen over de voedselproductie. Ik ben helemaal voor locale groenten (hoewel die hier in de winter erg beperkt is) en ook het vlees. Vorige week heb ik weer een kwart koe gekocht van een boer die hier een mijl vandaan woond. Ik heb er wel wat gemengde gevoelens bij, want de hele zomer zie je die koeien daar in de wei grazen en denk je; die zit straks bij mij in de diepvries. Het vlees smaakt echt goed en je wilt niks meer van de winkel met die massaproductie.
Ik heb laatst ook kippen gekocht van iemand die ze zelf grootbrengt. Ook die zijn veel lekkerder dan die van de winkel. Het is wel ook een kippensoort die snel groeit en veel vlees heeft.
Ook de eieren die we zelf hebben smaken veel beter dan van de winkel.
In het klein zijn we toch al bezig met wat bewuster te leven qua eten. Alle beetjes helpen.
Die massaboerderijen zijn ook nog een kweekgronden voor ziekten, bv de vogelgriep onder de kippen.

www.ine1149.web-log.nl zei

Je wilt inderdaad niet weten wat er zich vaak in die voedselindustrie afspeelt. Mijn man heeft een aantal jaren geleden daar wat onderzoek naar gedaan (hij werkt bij de universiteit, diergeneeskunde) en sinds die tijd is hij niet gek meer op vlees en vleeswaren.

Cisca zei

De melkboer had het ook al over deze film, misschien moeten we hem toch eens gaan kijken, want het klinkt wel erg interessant.

Anoniem zei

Hoi Petra,

Lang geleden maar volg je nog steeds hoor. Gister Jack, maar nu met zijn vrouwtje, tegen gekomen.
Tommy vind het wel grappig zo'n kleine wolbaal en dan blijft samen rennen niet uit.
Slapen ze weer lekker 's-middags.
Leuk je verhaaltje op 6 november over onze ontmoeting. De gezinsleden moesten er wel om lachen.

Groetjes uit Burgh-Haamstede
Nellie Kooijman

Marjon zei

Het viel mij inderdaad op dat de kipfilet maar ook de steaks in Amerika veel groter zijn dan bij ons. Nu weet ik dus hoe dat komt.

Marchiena zei

Wij eten ook biologische producten en zo min mogelijk vlees. Gelukkig kun je tegenwoordig bij AH steeds meer producten kopen. De mensen worden zich gelukkig steeds meer bewust van het geen ze eten (het is ook veel smakelijker). Zo wordt het dierenleed in de voedselindustrie ook verminderd. Ik hoop dat veel mensen naar de film hebben gekeken (of nog zullen kijken).

Petra zei

@ Annemiek
Je zou echt de film moeten gaan zien.

@ Ineke
Ik kan me daar iets bij voorstellen...

@ Cisca
Zeker doen! Moet wel zeggen dat je daarna anders naar eten zal gaan kijken, ben ik bang.

@ Nellie
Ja leuk he! En dat jullie ook allebei mijn blog lezen! Erg grappig. Leuk ook dat je nu Mariet bent tegen gekomen.

@Marjon
Eigenlijk erg van mij dat ik er pas na 4,5 jaar achter kom. En het me nooit eerder zo zeer heb afgevraagd, maar het onder de noemer schaarde van in Amerika is alles groter.....

@ Marchiena
Ik hoop het ook. Want er kan inderdaad veel dieren leed, maar ook mensen leed mee voorkomen worden.

Groetjes Petra

Anja zei

Zielig hoor voor die dieren. Ik denk dat de kipfilet me niet meer zo lekker zal smaken,

Bibi zei

Die film wil ik ook zeker zien.
Ik geloof zeker dat voedsel medicijn is en dat we nu niet erg respectvol en verstandig met eten omgaan. Alleen maar logisch dat er zoveel zieke mensen zijn.

Hilde zei

Ik ga ook op zoek naar de film. Ja, men is verwonderd dat zoveel mensen allerhande kankers krijgen... Goed dat deze film toch wat mensen wil wakker schudden...

Groetjes,