dinsdag 30 augustus 2005

New Orleans en Katrina

's Morgens vroeg zat ik al voor de tv.... New Orleans en Katrina zouden elkaar treffen. Op een desastreuze manier. Katrina een orkaan van categorie klasse 5 en een New Orleans met zijn vele duizenden inwoners. In de loop van de ochtend was duidelijk dat Katrina lichtelijk naar het oosten toe ging en dus niet met het oog over New Orleans heen zou komen. Ook werd de categorie van 5 naar 4 verlaagd. Het duurde een poosje voordat er beelden beschikbaar waren, maar toen die beelden er eenmaal waren bleek dat New Orleans allerminst bespaard is gebleven. De beelden zien er vreselijk uit. Een historisch pand dat in brand staat, de vele ondergelopen huizen en mensen die een drogisterij aan het plunderen waren. Dat laatste vond ik helemaal een naar gezicht om te zien. De meeste mensen zijn geevacueerd en dat er dan anderen, die wel gebleven zijn, met eigendommen van anderen aan de haal gaan is wel een triest gezicht. Alsof het leed nog niet erg genoeg is voor sommigen. Er werd verteld dat er hard opgetreden wordt tegen deze plunderaars, maar het controleren op deze toestanden lijkt me moeilijk omdat hele delen onder water staan en dus niet bereikbaar zijn voor de overheden. Vreselijk. Nou is het natuurlijk een heel eind bij ons vandaan en waarschijnlijk krijgen wij niet eens een druppeltje water van Katrina, maar als je die beelden ziet moet je er toch niet aan denken om in zoiets terecht te komen.





De bovenstaande foto's staan op de site van Wral, onze lokale nieuws/weer tv zender. De onderste foto doet een beetje denken aan de overstromingen in 1953 in Zeeland. De mensen op de daken. Alleen kwamen die over stromingen destijd geheel onverwacht en deze orkaan was wel voorspeld. En de meeste mensen zijn geevacueerd. Maar er zijn er die er voor kiezen om in hun huis te blijven. Het feit is toch dat iemand nu zijn leven moet riskeren voor mensen die niet wilden evacueren om deze te gaan redden. Petje af voor al deze mensen die zich in dit soort situaties paraat melden.
Het nieuws zal zeker nog een poosje bol staan van Katrina. Hoop dat alle getroffen mensen weer snel hun dagelijkse patroon kunnen oppakken. En dat als alle overstromingen weer gezakt zijn de grote schoonmaak kan beginnen en dat iedereen dan weer terug kan naar zijn eigen huis.

Groetjes Petra

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is echt vreselijk, ook de beelden die je hier op tv ziet.
En dan die plunderingen, mensen zijn alles kwijt en dan nog gaan jatten van een ander, gruwlijk.

Erna

Anoniem zei

ECHT VERSCHRIKKELIJK ALLEMAAL !!!

Annemiek zei

Ik moest ook aan Zeeland denken en de foto's van die tijd.
Ik vraag me af of er ooit herbouwd zal worden, en zo ja, New Orleans zal nooit hetzelfde zijn. Wat een gruwelijke beelden.

Anoniem zei

Het is inderdaad vreselijk!!
Voorlopig zijn ze ook nog niet van het water af heb ik begrepen. En de meeste mensen zijn niet verzekerd, dus die zijn echt alles kwijt, echt verschrikkelijk!