zondag 3 april 2005

1 e Amerikaanse bezoek

Vandaag hadden we onze eerste Amerikaan op bezoek. Het was de makelaar die wij aanbevolen hadden gekregen van een collega van Ron. Hij zou om half acht komen en dat was hij ook en ging na twaalven weg. Hij vertelde ons zoveel informatie wat echt belangrijk was. Super. Het is hier echt heel anders huizen kopen dan in Nederland. Om te beginnen de verkopende partij betaald de makelaars kosten, die van zichzelf maar ook van de kopende partij. Dus voor ons zitten er geen kosten aan verbonden. De kosten voor ons komen neer op de closings cost. Larry, zo heet de makelaar, heeft ons uitgelegd waaruit die kosten bestaan en zijn bij lang na niet zo veel als de 10 % van Nederland. Het gaat voornamelijk om attorney kosten en andere zaken die vast gelegd moeten worden. Zo ook een inspectie van je aan te kopen huis.
Verder vertelde hij van alles over de staat Noord Carolina. Hoe meestal slecht weer achter de bergen blijft en welke meren er leuk zijn en waar je kunt skieen echt heel goed om te horen.
Bovendien wist hij heel veel te vertellen over de verschillende wijken, hier genaamd subdivisions. De 1 had dit als voordeel en de ander dat als voordeel. Ook wist hij precies te vertellen welke wijken, de meeste geluids hinder hadden van het vliegveld dat hier vlak bij is. Gek genoeg was dat best een stuk bij het vliegveld vandaan. Maar het schijnt dat ze vaak via die aanvliegroute aankomen en daar gaan afremmen zegmaar. Altijd prettig om te weten, omdat je daar toch niet echt wilt wonen. Ook vertelde hij welke "sidings" ( houtenplanken) je het beste kan hebben en welke prijsverhogend zullen zijn voor het huis wat je koopt. Oudere huizen hebben deze vaak niet. Ook had hij een uitleg over het verwarmings/ en airco systeem in de huizen. Het is dus zo dat als je hier vaak een raam open zet, zeker in dit seizoen, je ontzettend veel pollen in je huis binnen krijgt en wat er dan gebeurt is dat je huis lichtelijk geel wordt. Het was me al opgevallen dat je hier inderdaad weinig ramen open ziet staan. Wat ook is, is dat hier de vochtigheids graad erg hoog kan zijn. Zet je een raam open, dan verhoog je de vochtigheids graad in je huis en dat kan nadelige gevolgen hebben op je huis. Verstandig is om de airco/kachel gewoon altijd op ventileren te hebben staan en dan regelt het zich van zelf. Ook het reinigen van de filters schijnt erg belangrijk te zijn. Want daardoor kan je kachel het ook minder gaan doen, vooral ook omdat wij honden hebben. Verder heeft hij verteld wat een beetje hier de gebruiken zijn in het onderhandelen van de prijs en hoe het met de bouwers aan toe gaat. Hij kon prachtige voorbeelden vertellen en het was duidelijk, Larry had veel ervaring. Als we met hem een huis zouden gaan bekijken, zou hij alle slechte dingen van het huis vertellen en als we dan nog steeds het een leuk huis vinden, dan weet je zeker wat de nadelen waren toen je het kocht, en zul je zo weinig mogelijk voor verrassingen komen te staan. De collega van Ron was zeer over hem te spreken en ik snap best waarom. Het is fijn iemand met wat ervaring, zonder al te verkopend en te pusherig over te komen, mee te nemen naar je eventuele nieuwe huis.
Kortom als we een huis zien die wel leuk vinden bellen we Larry en hij gaat met ons mee om dit huis te bekijken.
Groetjes Petra

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie hebben weer veel geleerd vandaag zo te lezen.
Wat fijn dat die man zoveel ervaring heeft en zoveel weet.
Enne is het je nog gelukt een lekker bakkie te zetten voor die man hi hi hi..

Doei doei Erna

Anoniem zei

Daar hebben jullie weer aardig wat van opgestoken. Die Larry is best wel handig zeg ;-))

Byebye Yvonne